Advocaat: Jihad-verdachte mogelijk psychotisch

BREDA (Novum) – De 31-jarige Somaliër die wordt verdacht van ronselen voor de jihad, is mogelijk psychotisch. Dat verklaarde zijn advocaat André Seebregts donderdag in de rechtbank in Breda, waar een tussentijdse zitting was in de zaak. Seebregts denkt dat de aangifte tegen zijn cliënt berust op een misverstand.

De 31-jarige verdachte werd op 18 maart aangehouden, omdat hij in Tilburg drie minderjarige vluchtelingen zou hebben willen ronselen voor de terreurgroep Islamitische Staat (IS).

Volgens Seebregts komt de beschuldiging uit de koker van een jonge Jezidi, die de verdachte verkeerd begrepen zou hebben. De andere vluchtelingen waren er alleen maar bij aanwezig.

De advocaat vroeg de rechtbank in Breda zijn cliënt op vrije voeten te stellen. Hij vindt dat er geen aanwijzingen zijn dat de 31-jarige man een ronselaar is. Ook zou zijn cliënt het gezien z’n psychische problemen erg moeilijk hebben op de terroristenafdeling van de gevangenis in Vught.

Officier van justitie Karlijn Gimbrère verzette zich tegen vrijlating. Wat de jonge Jezidi heeft verteld over het ronselen, zou zijn bevestigd door de andere jonge vluchtelingen en hun begeleiders. Ook beschikte de verdachte over beelden van mensen die knielen vlak voor ze worden onthoofd, had hij vele sim-kaarten, twee mobiele telefoons en een paar tablets. Ook zou hij gesprekken hebben gehad met minderjarige asielzoekers bij een azc.

Het bericht Advocaat: Jihad-verdachte mogelijk psychotisch verscheen eerst op Nieuws.nl.

Altijd op de hoogte van het laatste Breda Nieuws? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden