Hoaxwijzer: ‘Laat je niet misleiden op Facebook’

Foto: Publiek domein

Wie kent de berichten niet op Facebook. Gratis reizen, Iphones, schoenen etc. Je hoeft alleen maar het bericht te delen onder al je vrienden. Laten we even heel eerlijk zijn, wie ken jij die ooit echt iets heeft gewonnen? En dan bedoelen we niet de actie van de lokale slager waarin een BBQ-pakket wordt verloot, maar grote prijzen. Van onbekende bedrijven.

“Alles wat je hebt gepost wordt publiek vanaf morgen” Natuurlijk niet, dat zou wel het stomste zijn dat Facebook zou kunnen doen.
“Vanaf morgen moet je voor Whatsapp betalen”. Hoe lang slingert dit bericht al rond op Facebook, en heb jij ooit moeten betalen voor Whatsapp? Nee dus. Maar ook de deelberichten over mensen met allerlei ziektes, vaak kinderen, zijn fake en zijn er alleen op gericht om jou je contacten te laten delen. Het is goed bedoeld als je dit gaat liken en delen, maar helaas, mócht het al echt zijn, dan zal deze ziekte hier helaas niet door genezen.

“Wij zoeken mensen die gratis deze vakantievilla willen uittesten”. Tja, waarom zouden ze dat willen? Nou, omdat jij dat dan deelt onder jouw vrienden, en deze bedrijven dan beschikken over vele contacten. En contacten leveren geld op. Trap hier dus nooit in, en behoed jouw facebookvrienden er ook van om lastig gevallen te worden door deze bedrijven. Volg Facebooksites als ‘gratis damesschoenen’ etc. niet! Apple heeft heus geen partij van 10.000 Iphones ‘over’ die ze gaan weggeven!
‘Gratis geld’, je moest eens weten hoeveel mensen, vooral kinderen hierin trappen en dit soort Facebookpagina’s volgen. ‘Hoeveel briefjes van €50,- zie jij hier. Wij verloten dit bedrag onder de juiste antwoorden’. Natuurlijk niet!
‘Tag al jouw vrienden voor een gratis Ray Ban zonnebril.’ Niet doen. Want daar maak jij geen vrienden mee.

Op dit moment zie je op de tijdlijn van veel vrienden een gekopieerde tekst “Ik verklaar hierbij dat Facebook niets mag kopiëren of veranderen …”. Ook dit is een Hoax. Je verklaart automatisch de voorwaarden van Facebook te accepteren zodra je lid bent. Jij kunt hier zelf geen clausule voor inbouwen. Wat jij kunt doen om je gegevens écht veilig te stellen? Dit soort berichten juist negeren. Wil je het zekere voor het onzekere? Verwijder dan je Facebook account!

Zo ver hoeft het natuurlijk niet te komen maar blijf wel alert op Facebook, en laat je niet misleiden. Volg de Hoaxwijzer, hierin worden fake berichten ook vermeld. En blijf vooral je gezond verstand gebruiken. Want voor niets gaat de zon op, hoe graag je er ook in wilt geloven.

Jouw (digitale) identiteit is geld waard. Het kan zelfs nóg verder gaan. Internationale bendes die proberen zoveel mogelijk info te achterhalen om hier vervolgens misbruik van te maken. Cybercrime kan vergaande gevolgen hebben. Ben dus niet naïef!

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden