Interview met kandidaat Robinsons Linda, Puck en Bertine

Foto: Bertine Scholten

Expeditie Robinson begon in 2000 met onbekende Nederlanders en Vlamingen. Na een aantal seizoenen deden alleen BN-ers mee. Vanaf 2013 stopte ER in België vanwege tegenvallende kijkcijfers. Het programma kende verschillende presentatoren. Sinds 2012 Dennis Weening en sinds 2014 Nicolette kluiver.

Dit jaar kunnen voor het eerst mensen zich opgeven om deel te nemen via een filmpje. Ook meerdere Bredanaars hebben zich opgegeven. Wat bezielt hen om gedurende een aantal dagen of weken af te zien ergens op een onbewoond eiland? Wij vroegen het aan Linda Romeijn, Bertine Scholten en Puck Bertens.

Meer over Expeditie Robinson

Linda wil graag meedoen met de expeditie omdat het haar droom is. “Vanaf de eerste aflevering dat dit op tv kwam, keek ik het al en wilde ik heel graag mee doen. Ik ben iemand die in het dagelijkse leven altijd uitdagingen opzoekt en mezelf wil blijven ontwikkelen. Ik ben heel benieuwd hoe ik om ga met honger en wat groepsdruk met me doet. Ze noemen mij ook weleens “pitbull”. Ik bijt ergens in en laat niet meer los, totdat ik dit bereikt heb.” Ook Bertine kijkt al jaren. Ze laat ons weten: ” Zo’n uitdaging vraagt veel van je, fysiek en mentaal, en ondanks mijn overtuiging dat ik het echt zou kunnen wil ik ook kijken, wanneer ik mezelf zo op de proef stel, of ik het ook ECHT kan. Ik wil m’n grenzen opzoeken en verleggen door ‘back to basic’ te gaan.” Puck wil tijdelijk verwijderd worden van alles wat je gewend bent. “Hier zoek je op het internet informatie als je iets niet weet, of hoe je iets moet doen. Maar daar ben je echt op jezelf en je eilandgenoten gewezen. Ik ben benieuwd en ik denk dat ik mezelf nog zal verbazen van wat ik allemaal kan. Want uit gemakzucht kies je hier toch vaker voor de weg van het vragen, in plaats van het zelf uitproberen.”

Vrouwelijke voorbeelden

De drie kandidaat Robinsons zijn onder de indruk van eerdere vrouwen die deelnamen. Puck hoopt het net zo te mogen ervaren zoals Anna Speller dat deed: ” Zij is ongeveer de enige kandidaat die ik van het begin tot het einde voor het grootste deel heb zien genieten van wat er allemaal om haar heen gebeurde. Van de natuur, de mensen, de proeven en ga zo maar door. Ik vind het enorm knap als je in die omstandigheden nog zo open kan staan voor de dingen die er gebeuren.” Linda herkent zichzelf in Fajah Lourens: “Ze is direct, eerlijk, open, pittig en toch lief. Ze is tijdens de expeditie altijd zichzelf gebleven en een echte doorzetter.” Bertine heeft genoten van de laatste twee winnaressen Bertie Steur en Amara Onwuka. “Bertie is keihard teruggekomen door op afvallerseiland helemaal alleen een klein paradijsje te creëren. Daarmee heeft ze bewezen dat ze zeker wel een Robinson is. Voor Amara heb ik ook bewondering. Je zag dat ze zichzelf tot het uiterste pushte en door bleef gaan. Met dat doorzettingsvermogen heeft ze de finale bereikt en gewonnen.”

Puck hoopt op een deelname van Paul de Leeuw: “Een nuchter goed gesprek en een grapje hier en daar lijkt me een van de belangrijkste dingen om het vooral mentaal goed uit te kunnen houden.” Linda wil graag op het eiland gedropt worden met Floortje Dessing, zodat ze heel veel van haar kan leren en ze enorm avontuurlijk is. Bertine heeft NIETS met besluiteloze mensen. “Je moet wel van aanpakken weten en in ieder geval je handen uit de mouwen willen steken. De hele dag op het strand liggen niets doen is niks voor mij.”

Strijd met anderen en jezelf

Waar zien ze tegenop tijdens de expeditie? Bertine: “Wanneer het hele dagen zou gaan regenen en je echt niets kan doen, daar zie ik wel tegenop. Mentaal vraagt dat zoveel van je, ik hoop dat ik dat ook aan kan. Daarnaast lijkt me het psychologische spel ook lastig. Bij slechte omstandigheden, weinig eten, weinig comfort en vechten tegen de verveling zijn sociale contacten erg belangrijk en als je dan niet meer weet wie je wel/niet kan vertrouwen.” Linda ziet op tegen de honger en de beestjes die ’s nachts over je heen kruipen. Honger is ook hetgeen waar Puck tegenop ziet: “Ik merk aan mezelf dat ik vaak humeurig ben, wanneer ik enorme honger heb. Ik hoop dat het op het eiland minder zou zijn, omdat je dan eigenlijk geen keus hebt en toch door moet.” Ook ziet ze op tegen de eetproeven.

Bertine dicht zichzelf goede kansen toe als zij als kandidaat geselecteerd wordt: “Als ik ergens aan begin wil ik het afmaken en het liefst nog winnen. Daarnaast denk ik dat ik ook de proeven goed zou kunnen doorstaan. Door toch minstens eenmaal die immuniteitsketting te winnen hoop ik ook enkele eilandraden te overleven.” Ze hoopt op opdrachten waarbij uithoudingsvermogen, kracht en behendigheid een rol spelen. Aangezien ze sinds haar zevende waterpolo speelt, verwacht ze met een zwemproef goed voor de dag te komen. Linda ziet zichzelf als positieve toevoeging in de groep door “een combinatie van oprechte interesse tonen in anderen, een hoge gunfactor te hebben waardoor mensen mij snel vertrouwen en dat ik andere help om door te zetten als ze niet meer kunnen.” De proeven op de balk staan, de ander eraf duwen en ‘fly with me’ zijn favoriet bij haar. Puck hoopt eveneens op proeven die met balans te maken hebben. “Als turntrainster kan ik redelijk wat balanceren en mezelf er dan volledig op focussen.” Ze hoopt ver te kunnen komen in het programma omdat ze sociaal en behulpzaam is. ” Ook heb ik een redelijk uithoudingsvermogen en geef ik niet graag snel op. Wat me bij de proeven wel goed van pas kan komen.”

Alle drie hebben ze hun netwerk ingezet om stemmen te werven. Puck heeft andere andere een Facebookpagina voor aangemaakt en leden van haar gymnastiekvereniging aangespoord te stemmen. Linda heeft hetzelfde gedaan bij haar hardloopvereninging en vele berichtjes gestuurd aan haar relaties. En je kan haar tegenkomen in de stad met haar tablet onder de arm om je stem aan haar te geven. Bertine hoopt op stemmen vanuit Breda en Markelo en haar sportvereniging SBC2000.

Mexim Janzen (zie video hieronder) staat van de Bredanaars het beste ervoor. Zij heeft echter nog niet voldoende stemmen om met een top 50 positie een uitnodiging voor de casting dag af te dwingen.

  • Wil je ook een stem uitbrengen? Ga hiervoor naar de links bovenaan de pagina.
  • Stemmen kan tot en met 20 maart (17:00) via de website van Expeditie Robinson voor o.a. Linda, Bertine en Puck uit de gemeente Breda.
Dossier: Interviews

Reacties