DWARS Brabant is boos!

Foto: Dwars Brabant

DWARS Brabant, de jongerenafdeling van GroenLinks, is erg geschrokken van het bericht dat de NOS op 30 mei plaatste.

In het bericht stond dat in 8% van de gevallen een rolstoelgebruiker niet in de bus werd meegenomen. Een percentage dat de jongeren – zeker gezien het feit dat 98% van de bussen voor gehandicapten toegankelijk moeten zijn – erg zorgwekkend vinden. Daarom roepen de Brabantse DWARS’ers aan de buschauffeurs en diens werkgevers op om dit schrikbarende hoge percentage zo snel mogelijk te reduceren.

Rolstoelafhankelijkheid is allesbehalve optimaal voor de personen die het betreft. Daarom vindt DWARS Brabant het ook volstrekt bizar dat deze mensen relatief vaak worden tegenwerkt als zij gebruik wensen te maken van het busnetwerk. De GroenLinkse jongeren zijn van mening dat deze flegmatieke houding jegens de medemens een zeer kwalijke zaak is.

Dat rolstoelplanken niet naar behoren functioneren vinden de jongeren zorgwerkend. Bij de helft van de weigeringen is dat namelijk de reden. Nog beduusder is DWARS over sommige andere redenen van weigering. Zo zijn er gevallen waarbij de buschauffeur gewoon doorreed of weigerde de rolstoelgebruiker mee te nemen. Voor dit soort acties heeft DWARS geen goed woord over. Daarom roepen de jongeren rolstoelgebruikers ook op om melding te maken als een buschauffeur zich hieraan schuldig maakt.

De jongeren willen dat er stevige maatregelen worden genomen tegen de rolstoelonvriendelijkheid in bussen. ‘Is het nu zoveel gevraagd om elke dag even te testen of de rolstoelplank naar behoren functioneert? Na de weigerambtenaren hebben we nu dus ook de weigerchauffeurs. Zij laten mensen aan hun lot over. Als deze situatie niet verandert, dan hopen we dat de busmaatschappijen hun verantwoordelijkheden nemen en deze mensen zo snel mogelijk zelf op straat zetten’, aldus Jade van der Linden, voorzitter van DWARS Brabant.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen