Zonnebrand, botulisme en bijtende beestjes

Foto: Mariëtte Vermeeren

Insectenbeten, maag- en darmklachten, zonnebrand… Zomerse ongemakken die je kan vermijden met een paar slimme voorzorgsmaatregelen en een goede reisapotheek!

Insectenbeten
Een rode plek op je huid, bulten en jeuk? Dan is het waarschijnlijk weer zover: een insectenbeet. Als het warmer wordt zijn muggen, wespen en andere insecten volop aanwezig. Maar hoe kun je een insectenbeet herkennen en weet je door welk insect je gebeten of gestoken bent?

-Direct na een wespensteek voel je een scherpe, brandende pijn en jeuk. De huid rondom wordt rood en zwelt op. De zwelling en roodheid nemen snel toe. Meestal verdwijnen de symptomen na een paar uur vanzelf. Sommige mensen krijgen een allergische reactie na een wespensteek. In dat geval zijn de pijn, roodheid en zwelling erger. Ook kun je hoofdpijn krijgen en je beroerd voelen, of zelfs in shock raken. Bezoek bij een allergische reactie na een wespensteek direct een arts of bel 112 bij een zeer ernstige reactie. Sommige mensen hebben altijd een speciale adrenalinepen (EpiPen) op zak om de allergische reactie na een wespensteek te voorkomen. Blijf van de gestoken huid af: krab of wrijf niet, koel de huid, bijvoorbeeld met een ice pack of natte doek, gebruik eventueel een lotion of zalf tegen de jeuk. Sommige mensen passen natuurlijke middelen toe: dep bijvoorbeeld wat honing en citroen of azijn op de huid..
-Jeuk is de meest bekende klacht na een muggenbeet . Verder is de huid rood en gezwollen en kan er een blaasje ontstaan. Hoe moeilijk ook: probeer niet te krabben, daarmee vererger je de jeuk juist. Om de jeuk van een muggenbult te verminderen kun je de huid koelen of een jeuk verminderende zalf gebruiken. Een arts kan een corticosteroïdenzalf of antihistaminica voorschrijven als de klachten ernstig zijn.
-Bij een tekenbeet bijt een teek zich vast in de huid van een mens of dier. Een teek is een klein zwart diertje, nauwelijks groter dan een speldenkop, maar kan een vervelende ziekte veroorzaken. Ongeveer 20 procent van de teken in Nederland draagt namelijk de besmettelijke Borrelia bacterie bij zich. Deze bacterie veroorzaakt de ziekte van Lyme.  Controleer jezelf altijd op een teek, met name na boswandelingen. De teek zoekt meestal naar warme, vochtige plekken op de huid, zoals de oksels of knieholtes .Heb je een tekenbeet, dan verwijder je de teek zo snel mogelijk.Het is verstandig de beet een tijdje in de gaten te houden. Ga langs de huisarts als er een ringvormige vlek ontstaat op de plek van de tekenbeet. De huisarts zal antibiotica voorschrijven. Een teek kun je verwijderen door hem zo dicht mogelijk bij de huid vast te houden en voorzichtig recht uit de huid te trekken met een tekentang. Let op: gebruik geen alcohol, zeep, vuur of andere middelen om een teek te verwijderen. Knijp ook niet in de teek. Door deze prikkels produceert de teek juist meer speeksel waarin mogelijk ziekteverwekkers zitten.

Botulisme
Botulisme is een besmettelijke vorm van voedselvergiftiging waaraan vooral watervogels en vissen doodgaan. Als er dode vogels of vissen in het water liggen kan de bacterie die botulisme veroorzaakt zich snel vermenigvuldigen Dit geldt ook wanneer het water boven de 20 graden Celsius komt. Bij dieren kun je botulisme herkennen aan verlammingsverschijnselen aan kop, nek, vleugels of poten.

Bij mensen komt de ziekte al  lange tijd niet meer voor, maar uit voorzorg kan je beter niet zwemmen of spelen in het water waar dode dieren zijn aangetroffen. Je huisdier kun je ook beter uit de buurt van een besmette plek houden om verspreiding te voorkomen. Als je het vermoeden hebt dat er botulisme op een bepaalde plek voorkomt, blijf van de dode dieren af en meld het bij de gemeente.

In Breda is onlangs botulisme aangetroffen in de vijver van het Bredase Brabantpark.

Zonnebrand
Een zonverbranding is een rode, pijnlijke reactie van de huid wanneer deze te veel ultraviolette straling heeft gekregen. Zonnebrand treedt bij mensen met een licht huidtype na een kortere blootstelling aan de zon op dan bij mensen met een donker huidtype.

de zonkracht is rond de middag altijd het sterkst. Probeer daarom op die momenten uit de zon te blijven. In Noord Europa is dat ‘s zomers tussen 12.00 uur en 15.00 uur. In (sub-)tropische gebieden is deze periode vaak aanmerkelijk langer.Door weerkaatsing van de (onzichtbare) UV-straling door bijvoorbeeld zand of water kan ook UV doordringen in de schaduw onder parasols etc. Smeer je altijd goed in bij zonnig weer met zonnebrandcreme, zelfs als je in de schaduw zit. En draag op de heetste urn een t-shirt, blouse en hoed met brede rand.

Mocht je toch verbrand zijn, koel dan de huid met natte doeken, of neem een douche met lauw water. Laat eventuele blaren zo veel mogelijk heel om bacteriele infectie van buiten af te voorkomen. Gebruik bij heftige pijn eventueel een pijnstiller, zoals paracetamol. om de huid volledig te laten herstellen is het van belang gedurende een week de huid niet meer bloot te stellen aan de zon. Wanneer er sprake is van een ernstige zonnebrand met zwellingen, blaren, koorts, rillingen, hoofdpijn en de andere verschijnselen zoals hierboven beschreven bij ernstige zonnebrand is het belangrijk zo snel mogelijk de huisarts te raadplegen.

Maag-en darmklachten
Voedselvergiftiging kan vervelende symptomen met zich mee brengen zoals diarree en braken. Hoe kan je voedselvergiftiging voorkomen en behandelen? En welke tips zijn nuttig om je voedsel niet te laten bederven tijdens een gezellige barbecue of picknick de zomer?

-De koelkast mag in de zomer best wat koeler. Normaal gesproken volstaat een temperatuur van zeven graden, maar in de zomer kun je het best een temperatuur van één tot vijf graden aanhouden.
-Om voedselvergiftiging te vermijden moet je erop letten dat je vooral vlees en vis zo kort mogelijk blootstelt aan de hitte. Koop je vlees, je vis en diepvriesproducten als laatste als je in de supermarkt bent. Beperk je autorit naar huis tot maximum dertig minuten zodat je voedsel niet warm wordt. Leg vlees en vis eerst in de koelkast als je thuis bent.
-Hetzelfde wordt aangeraden als je eten gaat bereiden: haal het pas uit de koelkast als je het daadwerkelijk gaat koken of bakken. Plaats alle bijkomende voedingswaren zoals sauzen en salades pas op de eettafel als de maaltijd volledig bereid is. En als je gegeten hebt laat etensresten dan geen uren op tafel staan maar plaats ze meteen in de koelkast. Een goede timing om je etenswaren te openen en te sluiten is dus erg belangrijk om voedselvergiftiging te vermijden.
-Bij twijfel aan de versheid ervan, vermijd dan salades, rauwe vis en rauwe groenten. Deze voedingsmiddelen moeten echt koel bewaard zijn en zonder tijdverlies op tafel gezet. Is dan niet het geval of twijfel je daaraan, laat die aanlokkelijke zalmsalade met tomaten en ui dan gewoon aan je voorbijgaan, want voorkomen is beter dan genezen.
-Kaas, room, yoghurt, roomijs en andere melkproducten dienen lang koel gehouden te worden want blootstelling aan warmte kan ze snel bederven. Let dan ook op bij het smeren van boter op je broodje of bij het verorberen van een kwarktoetje. Vaak herken je bedorven melkproducten aan een rare smaak maar dit is niet altijd zo. Het blijft dus steeds alert zijn.
-Ben je voor langere tijd onderweg, gebruik dan voor alle zekerheid een koelbox. Zet eventueel een koelbox in je wagentje voordat je boodschappen gaat doen en plaats na het afrekenen vlees, vis en melkproducten erin. Je kan maar beter op zeker spelen als het nog een halfuur duurt voor je de koelkast bereikt.

Mocht je desondanks toch ziek worden; meestal gaan de symptomen na een dag of vier weer voorbij. Eventueel kun je tegen de klachten gebruikmaken van geneesmiddelen. Paracetamol bij koorts en hoofdpijn, maagzuurremmers bij braken en diarreeremmers bij diarree. Het spreekt vanzelf dat bij aanhoudende klachten de huisarts geraadpleegd wordt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen