Brabant trekt miljoenen uit voor steun boeren

Foto: ANP

De provincie Noord-Brabant heeft vrijdagavond laat ingestemd met een breed pakket maatregelen om veehouders te steunen op weg naar een milieuvriendelijker bedrijf. In totaal komt voor de boeren 75 miljoen euro beschikbaar.

De steun is nodig omdat de provincie eist dat verouderde veestallen al in 2022 moeten voldoen aan strengere eisen om de uitstoot van ammoniak, fijnstof en stank te verminderen.

Onder Brabantse boeren is veel weerstand tegen het nieuwe beleid dat voor de zomer is vastgesteld. Ze vrezen dat ze dure investeringen niet overleven. De financiƫle steun voor de boeren was voor Provinciale Staten een belangrijke voorwaarde om de strengere eisen op te leggen. Er komt onder andere een investeringsfonds waaruit (jonge) boeren goedkoop kunnen lenen. Voor boeren die bijzonder willen innoveren is er subsidie. Veehouders die willen stoppen krijgen hulp.

Het geld van de provincie komt bovenop de 200 miljoen euro die het nieuwe kabinet in het regeerakkoord heeft gereserveerd voor een sanering van de varkenshouderij, met name in Brabant. [Bron: ANP]

Altijd op de hoogte van het laatste Breda Nieuws? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen