Havenkwartier: ‘het nieuwe Breda’

Gebiedsperspectief Havenkwartier, toekomstvisie van de Belcrumhaven
Gebiedsperspectief Havenkwartier, toekomstvisie van de Belcrumhaven
Foto: Gemeente Breda

Een unieke wijk aan de rivier de Mark en de haven van Breda. Met een mix aan woonvormen, bedrijven, voorzieningen, cultuur, historie en leisure. Dat is de ambitie die de gemeente Breda heeft voor het Havenkwartier. Samen met eigenaren, maatschappelijke instellingen, ontwikkelaars, woningcorporaties, burgers en beleggers wil
de gemeente dit terrein van 32 hectare de komende jaren gaan ontwikkelen. Het staat in de ‘Gebiedsvisie Havenkwartier’, die het Bredase College van B en W aan de gemeenteraad aanbiedt.

De gemeente Breda startte eind 2016 met het opstellen van dit gebiedsperspectief, waarin 3 deelgebieden zijn benoemd met als voorlopige werknamen De Strip, het Schiereiland en de Schouw. Ieder met een eigen karakter, maar wel gebieden waar zowel gewoond, gewerkt als gerecreëerd kan worden. Het water speelt daarbij een belangrijke rol.
De Strip is een (hoog)stedelijke zone tussen de Speelhuislaan en de Belcrumhaven, doorspekt met industriële historie in ondergrond en gebouwen. Dit deelgebied vormt samen met de haven het dynamische hart van de wijk en zal als eerste ontwikkeld worden. Het Schiereiland is een gebied waar op termijn vooral gewoond wordt in een meer rustige, groene omgeving en dat ligt tussen de haven en de rivier de Mark. De Schouw ligt op de zichtlocatie voor bedrijven langs de noordelijke rondweg en vormt de entree van het gebied met als belangrijke kwaliteitsdrager de Speelhuislaan.

Voor de herontwikkeling van het Havenkwartier heeft de gemeente voor de deelgebieden ‘Backer& Rueb’ en ‘Klavers Jansen’ vorig jaar al respectievelijk 300 en 65 woningen in het stedelijk woonprogramma gereserveerd. Die woningen waren van belang om de overeenkomsten met de marktpartijen Amvest en het Consortium Spoorzone Breda te kunnen sluiten. Voor de andere deelgebieden binnen het Havenkwartier gaat de gemeente
ongeveer 700 woningen reserveren. In totaal wordt er binnen het Havenkwartier minimaal 20% in de sociale huursector en minimaal 10% in de middeldure huursector gerealiseerd.

Wethouder Alfred Arbouw: “Hier ontstaat het nieuwe Breda. Dit gebiedsperspectief geeft ons een ambitieus en inspirerend kader voor de transformatie van Havenkwartier van een bedrijventerrein naar een uniek nieuw stuk Breda”.

Breda heeft de ambitie om in 2044 een energie- en een CO2- neutrale stad te zijn. Het Havenkwartier wordt aardgasloos voor alle nieuwe aansluitingen. Het gebied wordt energieneutraal ontwikkeld of zoveel mogelijk toekomstbestendig ontwikkeld om in de nabije toekomst energieneutraal te worden. De gemeente onderzoekt samen met marktpartijen naar alternatieve vormen van (collectieve) energievoorziening.

De gemeente wil in het Havenkwartier vanuit duurzaamheid en bereikbaarheid experimenteren met andere mobiliteitsconcepten in het Havenkwartier, zoals smart mobility, carsharing, watertaxi’s en elektrische fietsen. Omdat het Havenkwartier vlakbij het station en aan het water ligt, acht de gemeente dit kansrijk.

Gebiedsperspectief Havenkwartier, in vogelvlucht
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen