Minister Bruins en Amphia in gesprek over antibioticaresistentie

Bezoek Minister Bruins aan Amphia
Bezoek Minister Bruins aan Amphia
Foto: Amphia Ziekenhuis

Minister Bruins van VWS bezocht maandag 5 februari het Amphia Ziekenhuis. Hij werd ontvangen door prof. dr. Jan Kluytmans, de voorzitter van de raad van bestuur van het Amphia, Olof Suttorp en de voorzitter van het Medisch Specialistisch Bedrijf, Remco Djamin. Tijdens het bezoek is de minister uitgebreid geïnformeerd over de aanpak van antibioticaresistentie. De minister kreeg onder andere een rondleiding door het laboratorium voor Microbiologie.

Bacteriën worden in toenemende mate ongevoelig voor antibiotica. Dit maakt het effectief behandelen van infectieziekten lastiger met ziekte, sterfte en onnodige kosten als gevolg. Amphia speelt in de grensregio een voortrekkersrol in de aanpak van antibioticaresistentie.

Antibioticaresistentie toenemend risico

Alle mensen dragen bacteriën bij zich. Van sommige bacteriën wordt een mens ziek. Om weer te herstellen zijn soms antibiotica nodig. Een belangrijk nadeel van antibiotica is dat bacteriën er ongevoelig voor kunnen worden. Dit heet resistentie. Infecties met resistente bacteriën zijn dan steeds moeilijker te behandelen. Gevolgen hiervan kunnen zijn ziekte, sterfte en onnodige (zorg)kosten.

Amphia Nieuwbouw

Het voorkomen van infecties en het tegengaan van verspreiding van bacteriën hebben mede een centrale rol gespeeld bij het ontwerp van het nieuwe ziekenhuis. Met éénpersoonskamers voorzien van eigen sanitair wordt verspreiding van bacteriën in het ziekenhuis veelal voorkomen. Hierdoor wordt de kwaliteit van zorg hoger. Begin december is het hoogste punt bereikt bij de nieuwbouw van het Amphia Ziekenhuis.

i-4-1-health

I-4-1-health is een samenwerking van 26 partnerorganisaties in de grensregio. Zij gaan infectierisico’s, antibioticagebruik en DNA van resistente bacteriën inzichtelijk maken om resistentie in de veehouderij, in de bevolking én in de zorg in kaart te brengen. Hierdoor kunnen besmettingsroutes van infectieziekten vroegtijdig worden opgespoord en risico’s voor de maatschappij worden beperkt. Prof. Dr. Jan Kluytmans: “Ik ben trots op deze unieke samenwerking. Want we leren veel van elkaar en zetten dat om in goede zorg voor onze patiënten”.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen