“Ze zijn zelfverzekerder en dat zie je in alles wat ze doen.”

Foto: BredaActief

Sportkanjers is een project van Breda Actief waarbij een aantal sportcoaches aan de slag gaan met een groep kinderen met een motorische achterstand.

Sportcoaches Ruth Hoekstra en Pleuni Rijvers gingen twaalf weken aan de slag bij basisscholen NUTS Boeimeer en de Liniedoorn. De Sportkanjerlessen hebben zijn vruchten afgeworpen. Sommige leerlingen gingen er zelfs jaren op vooruit!

Een primeur

“Voor mij was het de eerste keer dat ik aan de slag ging met een groepje Sportkanjers. Om tot een groep te komen, heb ik bij alle kinderen uit groep 2 en 3 de 4-s’en test afgenomen. Deze brengt de vier basisvaardigheden van grove motoriek in beeld: Springen-Kracht, Springen-Coördinatie, Stuiten en Stilstaan. Kijkend naar de resultaten en in overleg met de groepsleerkrachten ben ik tot een groep
van acht kinderen gekomen,” legt Ruth uit.

Voor Pleuni was het haar tweede keer: “Ik heb het vorig jaar al gedaan, alleen de lessen na schooltijd waren nieuw voor mij. Ik heb het dit jaar zes keer tijdens schooltijd gegeven en zes keer na schooltijd om de ouderbetrokkenheid te vergroten. Ook na schooltijd kwamen de kinderen allemaal, daaraan merkte ik dat de ouders de beweging erg belangrijk vonden.”

Alleen maar vooruitgang!

Ruth stond bij NUTS Boeimeer: “Ik vind het een tof project om te doen. Door de kleine groepen kun je de leerlingen extra veel aandacht geven en een band opbouwen met de leerlingen. Je ziet ze in korte tijd vooruit gaan op verschillende gebieden, zoals hun angst overwinnen bij het klimmen. Ze hebben in die twaalf weken een enorme vooruitgang geboekt. Bijna iedereen heeft een hoger gemiddelde gescoord bij de 4-s’en test die na de lessenreeks is afgenomen. Twee daarvan zijn zelfs 2 jaar verbeterd en één 1,5 jaar. Drie leerlingen gaan nog een blok meedoen, om te kijken of ze zich nog meer kunnen ontwikkelen op sociaal-emotioneel en op motorisch gebied.”

“Die boost zie je niet alleen in de cijfers terug. Ook in de omgang. Ze zijn zelfverzekerder en dat zie je in alles wat ze doen.” vult Pleuni aan. De kinderen stonden iedere les weer te stuiteren en vonden het jammer toen ze de laatste les hadden gehad: “Alles was super leuk en ik ga de juf missen!” Achteraf kletsten ze nog gezellig na: “We vonden het heel gezellig om met een klein groepje te sporten in de zaal!”

  • Kijk op www.breda-actief.nl/sportkanjers voor meer informatie.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen