Gaat de vlag uit op Koningsdag en op 4 en 5 mei? Dit zijn de officiële regels.

Foto: Pixabay

Op vrijdag 27 april is het Koningsdag, op vrijdag 4 mei is de Dodenherdenking en op zaterdag 5 mei vieren we de bevrijding. Drie dagen waarop veel mensen de vlag uitsteken. Doet u dat volgens de regels, dan ‘vlagt’ u volgens het protocol, waarbij het respect voor de Nationale driekleur voorop staat.

Vrijdag 27 april: met oranje wimpel
Op Koningsdag, vrijdag 27 april, hangt de vlag in top. Dat mag van zonsopkomst tot zonsondergang. De vlag wappert met de rode baan aan de bovenzijde. Naast de driekleur mag u op Koningsdag de oranje wimpel gebruiken. Uit respect raakt de vlag de grond niet en natuurlijk zorgt uw vlag niet voor verkeershinder.

Vrijdag 4 mei: halfstok
Op vrijdag 4 mei wordt de vlag pas om 18.00 uur gehesen. Op deze dag hangt de vlag halfstok. Eerst hijst u de vlag tot boven in de mast, daarna zakt hij rustig tot halverwege (halfstok). Bij het strijken (neerhalen) van de vlag – vóór zonsondergang – hijst u hem eerst weer in top. Daarna zakt de vlag rustig naar beneden om hem binnen te halen. Ook als de vlag halfstok hangt, mag hij het verkeer natuurlijk niet hinderen.

Zaterdag 5 mei: vlag in top
Op zaterdag 5 mei hangt de vlag in top. U volgt het protocol van Koningsdag, maar dan zonder de oranje wimpel.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden