Protagonist: persoonlijk en sterk

Foto: Chassé Theater

Het licht in de zaal van het Chassé Theater gaat uit, langzaam wordt het decor zichtbaar en er gaat een doordringende stem spreken. Het komt meteen binnen. De setting is simpel maar ijzersterk. Het zal het begin zijn van een uur waarin we als publiek worden meegenomen in een surrealistische voorstelling van Jefta van Dinther.

Protagonist is de tweede grote productie die Van Dinther maakte met het prestigueuze Zweedse Cullberg ballet. De veertien uitgesproken dansers gooien hun lichaam in de strijd en zoeken met vallen en opstaan hun plek binnen de groep. Veertien protagonisten, ieder met een even bijzonder als sterk karakter. Het maakt dat je ernaar blijft kijken. Omdat ze dat effect allemaal, op hun eigen wijze, hebben is het soms wel lastig om je te focussen. Te kiezen waar je precies naar wilt kijken. Er gebeurt veel op het podium. Dit zal voor een onervaren bezoeker van een dergelijke voorstelling nog moeilijk zijn.

Toch stoort het uiteindelijk niet. Op bepaalde momenten komen de dansers ook weer bij elkaar, of is er één duidelijke hoofdrolspeler die het podium pakt. Er wordt goed met licht en geluid gewerkt. Soms is het net alsof je naar een levend schilderij zit te kijken. Een schilderij dat je uiteindelijk mee terug neemt naar de natuur.

En waar zitten we dan precies naar te kijken? Protagonist is een verhaal over de zorg voor elkaar, verwantschap en verbinding, maar ook over vervreemding, controle en isolement. Van Dinther heeft het autobiografische werk gecreëerd in een moeilijke periode van zijn leven, na een depressie. Hij heeft zelf de tekst geschreven die wordt uitgesproken door de Zweedse hitzanger Elias.

Of ik dit er allemaal uit heb kunnen halen, kan ik niet zeggen. Maar de (zwaarte)kracht waarmee het stuk binnen komt, heb ik zeker gevoeld. Er zou na afloop nog lang over nagepraat worden. “Mensen en dieren zijn gelijk want of we nu wel of geen kleding of beharing hebben, uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde: niet eenzaam zijn en bij de groep horen” [gehoord in de foyer].

Protagonist is in oktober nog te zien in Hasselt (BE). Voor meer dansvoorstellingen in het Chasse Theater, check het programma op de website. Meer informatie over Jefta van Dinther lees je hier.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden