Motorclub Satudarah verboden en ontbonden

Foto: Pixabay

De rechtbank Den Haag heeft vandaag beslist dat motorclub Satudarah met onmiddellijke ingang wordt verboden en ontbonden. Dit gebeurt op verzoek van het Openbaar Ministerie (OM).

Onder het verbod vallen de chapters van Satudarah, de support club Saudarah en Supportcrew 999. Support club Yellow Snakes wordt niet getroffen door het verbod. De rechtbank is er niet van overtuigd dat zij een onderdeel vormt van de informele vereniging Satudarah.

De Roosendaalse Burgemeester Jacques Niederer laat, als voorzitter van de Taskforce Criminele Motorbendes voor de politie eenheid Zeeland – West Brabant, het volgende weten: “Net als het Openbaar Ministerie zijn ook wij tevreden met de uitspraak van de civiele rechtbank. Vorig jaar december werd Bandidos al verboden. Nu geldt dit ook voor Satudarah MC en zal in de toekomst vast ook voor andere criminele motorbendes gaan gelden. Dit vonnis draagt zeker bij aan het afbreken van de wetteloosheid, de onaantastbaarheid en ondermijnende activiteiten die deze criminele motorclubs zich aanmeten. De gezamenlijke inspanningen van de georganiseerde overheid tegen criminele motorbendes wordt hiermee door de rechtbank bevestigd.”

Criminele activiteiten

Naar het oordeel van de rechtbank maakt de combinatie van talrijke strafbare gedragingen met de cultuur van geweld, dat de werkzaamheid van Satudarah in strijd is met de openbare orde. Daarbij zijn deze gedragingen zo ernstig dat ze de samenleving kunnen ontwrichten.
Bestuursleden en leden zijn namelijk al jarenlang betrokken bij veel criminele activiteiten waaronder geweld tegen andere motorclubs, productie van- en handel in verdovende middelen, verboden wapenbezit en afpersing. Daarnaast lieten bestuursleden een cultuur ontstaan die het plegen van strafbare feiten door leden bevorderde en waarin crimineel gedrag van leden werd gewaardeerd en beloond.

Al vele jaren zijn strafrechtelijke middelen ingezet. Ook zijn tal van bestuursrechtelijke maatregelen getroffen. Dat alles heeft niet tot een afdoende resultaat geleid. Daarom is een verbod en een ontbinding van de vereniging nu op zijn plaats. De club verliest hiermee de beschikking over haar vermogen (waaronder de clubhuizen) en mag zich niet meer als motorclub manifesteren. Wordt Satudarah toch in een of andere vorm voortgezet dan kunnen de deelnemers daarvoor strafbaar zijn.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden