Aandacht voor de Poolse bevrijders van Breda

Foto: Brabant Remembers

In 2019  is het 75 jaar geleden dat  Brabant, net als Zeeland en Limburg, bevrijd werd. In 1944 verdreven de geallieerden de bezetter, een jaar voordat de rest van Nederland de vrijheid herwon.

De stichting Operatie Market Garden, de stichting Crossroads Brabant, Defensie, de stichting Herdenking Brabants Gesneuvelden, het Brabants Historisch Informatie Centrum, de gemeente Bergen op Zoom, Omroep Brabant en de provincie werken samen in het project Brabant Remembers. Het doel is de herdenking en viering van de vrijheid vorm te geven op een eigentijdse wijze. Er is een stuurgroep ingesteld onder voorzitterschap van de commissaris van de Koning.  Vandaag verscheen de bundel  “Brabant Rembers, 75 personal life changing war stories” die aan de stuurgroep en Provinciale Staten gepresenteerd werd.

Brabant Remembers vertelt de persoonlijke verhalen uit de oorlog vanuit verschillende invalshoeken, uit alle delen van Brabant, van de burgers, kinderen, soldaten tot collaborateurs. Dit als inspiratiebron voor gemeenten. het boek is niet in de handel verkrijgbaar maar wel digitaal in te zien. In 2019 worden in Brabant tal van activiteiten georganiseerd waarin ondermeer aandacht gegeven wordt aan de slag om de Schelde en de inzet van Canadese troepen, de Poolse bevrijders van Breda en Operatie Market Garden. Zo is nu al zeker dat de rit met militaire voertuigen uit de oorlog langs de route van Market Garden gereden wordt.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden