Speciale eucharistieviering vanwege 180 jaar Begijnhof

Foto: Steven van Roode

Welke Bredanaar heeft er niet op het Begijnhof van iemand afscheid genomen, vrienden zien trouwen of een doopviering van familie bijgewoond? Veel mensen hebben bij het kleine kerkje op het Begijnhof wel een of andere dierbare herinnering.

De Catharinakerk – want zo heet het kerkje eigenlijk – bestaat dit jaar precies 180 jaar. Parochie Breda Centrum viert dit jubileum op woensdagavond 25 juli met een speciale eucharistieviering om 19.30 uur. De Kathedrale Cantorij onder leiding van Jan Schuurmans verzorgt de zang. Daarna is er een informele nazit in de Begijnenzaal met een hapje en een drankje, waarbij ook de herdruk van een Gedenkboekske uit 1839 wordt gepresenteerd.

Dat Gedenkboekske vertelt hoe het kerkje 180 jaar geleden in gebruik werd genomen. Tot dan toe hadden de begijnen hun toevlucht tot een noodkerk moeten nemen, want hun kerk was in de Reformatie van hun afgenomen. Als noodkerk waren twee huisjes op het  Begijnhof in gebruik, maar die waren bouwvallig geworden. Pastoor Willem van Zon maakte uit eigen middelen de bouw van een nieuwe kerk mogelijk. Die kon op 25 juli 1838 in gebruik worden genomen door apostolisch administator Joannes van Hooydonk.

Van Hooydonk wenste in zijn preek de begijnen toe dat het nieuwe gebedshuis vooral een huis van vrede zou zijn. En dat is hoe bezoekers van het Begijnhof het kerkje nog steeds ervaren. Het is een oase van rust in de hectiek van de drukke binnenstad. Sinds kort is de Catharinakerk ook van binnen te bezichtigen. Op de eerste en de derde zaterdag van de maand is de kerk voor bezoek geopend tussen 12.00 en 16.00 uur.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden