Graffiti- en circusworkshop speciaal voor jonge mantelzorgers

Foto: Theo Scholten

Ongeveer een kwart van de jongeren onder de 24 jaar groeit op in een gezin met extra zorg. Dat kan zorg zijn voor een ouder, broer of zus. Soms is er sprake van een gezinslid met een langdurige ziekte, beperking of psychische of verslavingsproblematiek.

Uit onderzoek blijkt dat aandacht voor deze jongeren, zogenaamde jonge mantelzorgers, belangrijk is. Door deelname aan gezellige activiteiten met andere jonge mantelzorgers kunnen ze tips en ervaringen uitwisselen. Daarom organiseert Steunpunt informele zorg Breda (StiB) speciaal voor jonge mantelzorgers twee leuke workshops: over graffiti en circus. Deelname is gratis. Aanmelden en meer informatie via www.stib-breda.nl/agenda of bel naar 076 750 32 00.

Graffitiworkshop
De graffitiworkshop is speciaal voor jonge mantelzorgers van 12 en 20 jaar. De workshop start om 16:00 uur. Nadat de deelnemers uitleg hebben gekregen over graffiti maken ze een schets en dan kan het echte werk beginnen. Om 17:30 uur nemen ze nemen een prachtig kunstwerk mee naar huis. De workshop vindt plaats bij Atelier Breda, Schapendreef 60.

Circusworkshop
Ook voor de nog jongere mantelzorgers, tussen 7 en 12 jaar, is er een activiteit. Zij kunnen op zaterdag 29 september van 15:00 tot 17:00 uur deelnemen aan een verrassende, actieve en gezellige circusworkshop. Samen werken de jonge mantelzorgers aan vijf verschillende circusonderdelen met als resultaat een spetterende voorstelling voor ouders, broertjes en zusjes. De workshop vindt plaats bij Jeugdcircus Woezini, Teteringsedijk 87, Breda.

De impact op jonge mantelzorgers
Lang niet alle kinderen, die opgroeien in een gezin met extra zorg, voeren (zorg-)taken uit. Maar ze houden vaak wel extra rekening met de ander. Ze kunnen of durven misschien geen vrienden mee naar huis te nemen. Of ze hebben moeite zich thuis te concentreren op hun huiswerk. De situatie zorgt vaak voor een sterkere band tussen de gezinsleden. En kinderen en jongeren krijgen een sterker verantwoordelijkheidsgevoel. Maar het kan ook de ontwikkeling van de jonge mantelzorger in de weg staan. Aandacht voor deze groep is belangrijk om ervoor te zorgen dat jonge mantelzorgers onbezorgd kunnen opgroeien. Daarom heeft StiB speciaal voor jonge mantelzorgers een coördinator, bij wie ouders en jongeren terecht kunnen: Marije Ammerlaan. Voor advies en ondersteuning op maat is zij bereikbaar via [email protected] of 076- 750 32 00.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden