Minder belastende behandeling voor verwijderen schildklierknobbels

BREDA Amphia Molengracht RFA Behandeling door schildklierteam en bijnierteam Kint, Krol, van Thiel, van Asperen, van der Schelling en Schreinemakers
Foto: Amphia

In het schildkliercentrum van Amphia wordt sinds 2018 een nieuwe behandeling toegepast, de zogenoemde radiofrequente ablatie (RFA). Deze behandeling is minder belastend voor de patiënt met schildklierknobbels.

Ongeveer 5% van de Nederlandse bevolking heeft één of meer schildklierknobbels. Meestal zijn deze knobbels klein en geven geen last. Soms zijn de knobbels groter en veroorzaken ze hinder voor de patiënt door druk op de luchtpijp. Schildklierknobbels komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. In het schildkliercentrum van Amphia zijn verschillende behandelmogelijkheden voor schildklier knobbels. Naast de behandeling met radioactief jodium of een operatie is RFA een van de behandelmogelijkheden. RFA wordt vooral ingezet bij goedaardige schildklierknobbels tussen ongeveer 2 en 5 cm groot.

“Of een patiënt in aanmerking komt voor de RFA behandeling wordt bepaald door het multidisciplinaire team van het schilkliercentrum”, zegt Sjoerd van Thiel, internist- endocrinoloog. Als samen met de patiënt besloten is dat RFA de beste optie is, wordt de behandeling uitgevoerd door de radioloog. De behandeling vindt plaats onder een plaatselijke verdoving. Vervolgens wordt een naald in de schildklierknobbel geprikt. Door lichte stroom via de naald te laten lopen, wordt de knobbel verwarmd, waardoor deze krimpt en daardoor geen klachten meer geeft. “De behandeling is niet pijnlijk en vindt plaats onder lokale verdoving” zegt Peter Kint, radioloog van het schildklierteam. “De patiënten hoeven zo geen operatie te ondergaan, lopen geen kans op stemband problemen, hebben geen blijvend litteken in de hals en herstellen sneller. Patiënten gaan dezelfde dag nog naar huis”. De resultaten van deze behandeling zijn goed en in 2019 gaat Amphia zo’n 50 RFA behandelingen uitvoeren.

Reacties

Cookieinstellingen