Een lege stoel voor elk Brabants verkeersslachtoffer

Foto: Pexels (CC0-Public Domain)

In Brabant staan we op zaterdag 8 december stil bij de verkeersslachtoffers in onze provincie. Om dat te symboliseren staan er die zaterdag 98 lege stoelen op het Kerkplein in ’s-Hertogenbosch. Daarmee vraagt de provincie Noord-Brabant aandacht voor veiliger verkeer.

Gedeputeerde Van der Maat van de Provincie Noord-Brabant en wethouder Kahya van de gemeente ‘s-Hertogenbosch, trappen de bijeenkomst op zaterdag 8 december om 12.00 uur af.

Onveiligheid zichtbaar
De afgelopen decennia was een daling van het aantal Brabantse verkeersslachtoffers zichtbaar, terwijl er in dezelfde periode een aanzienlijke stijging van het aantal gereden kilometers was. Vorig jaar waren 98 verkeersdoden te betreuren. Helaas zijn er dit jaar, voor zover nu bekend, al 113 verkeersdoden gevallen. ‘Een stoel voor elk verkeersslachtoffer’ maakt de onveiligheid van het verkeer zichtbaar voor voorbijgangers. Op de labels aan de stoelen staat basale informatie over het ongeval: leeftijd, geslacht en toedracht, zover bekend.

Gedrag
Met deze actie vraagt de provincie Noord-Brabant aandacht voor veilig verkeer. Alleen met verbeteringen aan de infrastructuur en handhaving komen we er niet. Het gedrag van weggebruikers is essentieel om het veiliger te krijgen op de weg. 90% van de ongevallen komt immers door menselijk gedrag, zoals te snel rijden, afleiding door de smartphone en door rood licht rijden. Op het Kerkplein is daarom ook het promoteam van NUL verkeersdoden Brabant aanwezig. Zij gaan met voorbijgangers in gesprek over het verkeer, wat kun je zélf doen om het verkeer veilig te maken?

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden