Nieuwe straatnamen in Drie Hoefijzers Noord

Foto: Asja Vossen

Breda krijgt definitief een Lous van Beusekomlaan, Door de Bontestraat, Paula Koppelaarstraat en Jan Meijvisplein.

De straten komen te liggen in Drie Hoefijzers Noord, in de buurt van het station. Op deze wijze worden Lous van Beusekom, Door de Bonte, Johanna Paulina Koppelaar en Jan Meijvis geëerd omdat zij zich in het verleden met veel passie en betrokkenheid hebben ingezet als bestuurder van en voor de stad Breda.

Johanna Paulina Koppelaar

Johanna Paulina Koppelaar heeft in haar leven (1896-1974) veel verschillende maatschappelijke rollen vervuld. Zo was zij onder meer bedrijfsverpleegster, lid van het verzet in de Tweede Wereldoorlog, oprichter stichting voor Huishoudelijke en Gezinsvoorlichting en medeoprichter van de R.K. Vereniging voor Gezinsvoogdij en Patronage. Ook zat ze 10 jaar in de gemeente als raadslid voor de R.K.S.P. en later de K.V.P. Zij is eerder benoemd als Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Lous van Beusekom

Lous van Beusekom-Nix zette zich in de jaren voor haar politieke loopbaan in voor Noord-Ierse kinderen die de burgeroorlog in eigen land waren ontvlucht. Ook was ze aangesloten bij de Vrouwenraad. In de periode 1982-1997 was ze gemeenteraadslid voor de VVD Breda en van 1997 tot 2002 was ze wethouder Ruimtelijke Ordening. In die periode heeft ze aan de wieg gestaan van ontwikkelingen rond het nieuwe station in Breda. Juist daarom kiest Breda ervoor om een straat in het stationsgebied naar haar te vernoemen.

Door de Bonte

Door de Bonte zat in het bestuur van de Algemene Bouwvereniging en was raadslid van 1958 tot 1970 voor de PvdA Breda. Eerder kreeg zij de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau en is ze tot Ereburger van Breda benoemd.

Jan Meijvis

Jan Meijvis was vakbondsman bij de NVV en in de periode van 1919 tot 1941 raadslid van de SDAP en PvDa Breda. Eerder werd hij benoemd tot Ereburger van Breda. Jan Meijvis woonde aan een huis in de Terheijdensche hoek, dichtbij de straat die nu naar hem wordt vernoemd.

Locatie van de straten

De Lous van Beusekomlaan, Door de Bontestraat en Paula Koppelaarstraat worden zijstraten van de openbare ruimte aan de Stationslaan, ten noorden van de Oosterhoutse Busbaan. Dit gebied is nog in ontwikkeling. Het Jan Meijvisplein bevindt zich straks in de omgeving van de Stationslaan, Terheijdenstraat en Oosterhoutse Busbaan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen