Aanwezig op je eigen begrafenis bij Zuylen

Foto: Zuylen

In het kader van het landelijke initiatief ‘Weekend van de Begraafplaats op 24, 25 en 26 mei’ organiseert Zuylen in Breda activiteiten die aansluiten bij het thema ‘een plek vol verhalen’. Naast intrigerende verhalen achter de graven en over het begraafpark zelf, gaan ze nog iets heel bijzonders doen…

Begraafpark Zuylen biedt namelijk één persoon de mogelijkheid om zijn of haar eigen begrafenis bij te wonen op zondag 26 mei. Motivaties kunnen via e-mail gestuurd worden.

Afscheid nemen laagdrempeliger maken

“Met deze actie willen we het bijzondere Begraafpark Zuylen laten zien en het afscheid nemen wat laagdrempeliger maken. De persoon die we uitkiezen doorloopt het hele proces van wat er komt kijken bij een begrafenis. Van het kiezen van een plekje op het begraafpark tot het uitnodigen van de gasten.”, zo laat Zuylen weten. Tijdens de uitvaartdienst kijkt ‘de levende overledene’ mee vanuit de regiekamer wat er aan muziek en beelden voor hem of haar voorbij komt. Zie het als een soort generale repetitie.

Na afloop van de dienst loopt ‘de overledene’ zelf mee in de stoet naar het begraafpark en ziet zijn of haar eigen kist in de grond zakken. Daarbij hoort ook een condoleance voor alle nabestaanden. Wordt het cake? Of worden er bitterballen geserveerd?

Een van de uitvaartverzorgers bereidt de uitvaart zorgvuldig voor. In goed overleg wordt alles tot in de puntjes geregeld, net als bij een echte uitvaart. Op zondag 26 mei zorgen de medewerkers van Zuylen ervoor dat de persoon in kwestie en diens gasten bijgestaan wordt.

Voor wie is het?

In principe kan iedereen vanaf 18 jaar zich aanmelden. Wel wenst Zuylen graag een motivatie te ontvangen. In deze motivatie verwachten ze een serieuze toelichting waarom iemand zijn of haar eigen begrafenis mee wil maken en waarom deze persoon juist begraven zou willen worden in plaats van gecremeerd. Op basis van de motivaties kiest Zuylen iemand uit die op zondag 26 mei zijn of haar eigen begrafenis mag bijwonen. Motivaties kunnen gemaild worden naar: [email protected]

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden