Aantal megastallen in Brabant groeit meer dan de helft

Foto: Steven W. (CC BY-SA 2.0)
Het aantal megastallen in Noord-Brabant is in zeven jaar tijd gestegen met 67%, van 126 in 2010 naar 211 in 2017. Dat blijkt uit cijfers van de WUR, die door Wakker Dier zijn geanalyseerd. “Wij maken ons ernstig zorgen om deze megagroei. Megastallen verhogen de risico’s. Bij brand of ziekte, treft het direct ontzettend veel dieren”, aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.
Noord-Brabant is de megastallenprovincie van ons land. Hier staat een kwart van alle 801 Nederlandse megastallen. In de provincie is bijna 4% van de stallen een megastal, in heel Nederland is dat 3%. In veruit de meeste megastallen in Noord-Brabant staan varkens. In Nederland worden per jaar zo’n 75 miljoen dieren in een megastal gehouden.

Verbieden

Wakker Dier vindt dat de overheid megastallen moet verbieden. Hilhorst: “Naast de grote risico’s, zorgen megastallen ook voor een neerwaartse spiraal. Door de focus op steeds lagere kosten, komt dierenwelzijn steeds meer in het gedrang. Bij megastallen is nauwelijks ruimte voor bijvoorbeeld stro of natuurlijk gedrag.”

Grootste groei

In de provincies Zeeland, Groningen en Zuid-Holland is de groei van het aantal megastallen het grootst, respectievelijk 333, 141 en 140 procent. Verhoudingsgewijs heeft Flevoland de meeste megastallen. Ruim 9% van alle stallen in die provincie is een megastal. In Utrecht staan relatief de minste megastallen. Net geen 1% van alle stallen is daar een megastal.

Verzameling

Een megastal is meestal een verzameling van meerdere stallen die dicht bij elkaar staan. Er is sprake van een megastal als op één locatie meer dieren leven dan 7.500 vleesvarkens, 1.200 fokvarkens, 120.000 leghennen, 220.000 vleeskuikens, 250 melkkoeien, 2.500 vleeskalveren of 1.500 geiten.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden