Virtual Reality Brillen dementie zijn een groot succes

Foto: Zorg voor elkaar Breda

Zo’n 800 gezonde Bredanaars hebben de afgelopen maanden ervaren hoe het is om dementie te hebben. Dit hebben zij gedaan door het opzetten van een Virtual Reality Bril van ‘Into D’mentia’.

Doel van deze actie is meer begrip te creëren voor dementie én de ondersteuning voor mensen met dementie te verbeteren. Nu iedere donderdag van 10.00 – 12.00 uur te vinden bij Zorg voor elkaar Breda Vanaf 1 juli tot en met 30 september 2019 zijn de VR-brillen op donderdag tussen 10.00 en 12.00 uur te vinden bij Zorg voor elkaar Breda in de Prins, Nieuwe Prinsenkade 24. Geïnteresseerden kunnen zonder afspraak binnen lopen om het zelf te ervaren. Het is ook mogelijk om op afspraak een ander moment te plannen. Hiervoor kan contact worden opgenomen met Zorg voor elkaar Breda via telefoonnummer 076 525 1515. Daarnaast kunnen inwoners de brillen tegenkomen bij evenementen, in de wijk of op scholen.

Bijzondere reacties

Speciaal opgeleide studenten van Avans hebben dit project de afgelopen maanden begeleid. Nine de Boom, student Avans: “In de afgelopen weken hebben we honderden inwoners uit Breda kennis laten maken met dementie via de VR bril. We hebben dit onder andere in het stadskantoor van de gemeente, Vitalis College, Thebe, Avans en het Festival om nooit te Vergeten gedaan. De bril maakte heel wat reacties los. Sommige mensen waren emotioneel, omdat veel dingen herkenbaar waren bij een familielid. Anderen waren juist opgelucht omdat ze zagen dat ze het goede hadden gedaan. Een mooi project om aan mee te werken. Hiermee wordt ons mooie Breda bewust en dementievriendelijk.”

Jaar van de dementie

Eén op de drie vrouwen en één op de zeven mannen krijgt uiteindelijk een vorm van dementie. Dat gebeurt niet in één keer, maar geleidelijk. Zo’n proces kan tien jaar duren. De verwachting is dat er in 2040 ongeveer 5.200 mensen in Breda wonen met een vorm van dementie. Iedereen kan deze ziekte krijgen: familieleden, vrienden, buren of kennissen. Veel mensen met een vorm van dementie blijven gewoon thuis wonen. Met de zorg van familie, vrienden, buren of bekenden gaat dat vaak lange tijd goed. Maar het heeft wel grote gevolgen voor de persoon met dementie zelf én voor zijn of haar naasten. En daarmee ook voor de stad, onze wijken en dorpen. Daarom vragen we dit jaar extra aandacht voor dementie. We hopen daarmee meer kennis over én begrip voor deze ziekte te realiseren. Zodat mensen met dementie, net als de mensen om hen heen, nu en in de toekomst op een prettige en veilige manier langer thuis kunnen wonen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen