Breda Drijft én Doneert

Foto: Emanuela Cacchione van Steen

Een roze flamingo van 4 bij 4 meter komt voorbij, terwijl iets lager levensgrote unicorns in het water dobberen. De ‘normale’ gang van zaken in het centrum van Breda op zondag 7 juli. Toen vond namelijk de zesde editie van Breda Drijft plaats.

Ooit begonnen als grap, met 250 deelnemers, is het inmiddels uitgegroeid tot het grootste drijvende festival van Nederland. Organisator Marijn van Dijke zag het fenomeen zeven jaar geleden voor het eerst in een meertje in Zweden en wilde dit ook in Breda organiseren. Hij trommelde zijn collega’s van Bootje Varen Breda bij elkaar en de eerste editie in 2014 was een feit.

Elke volgende editie werd het feest groter. Waren er vorig jaar nog 2700 deelnemers, is het aantal dit jaar blijven steken op 2400. Nog steeds een mooi getal, dus de organisatie mag tevreden zijn. Veel meer had er trouwens ook niet bij gekund waarschijnlijk want de opblaasdieren waar de deelnemers op drijven, worden steeds groter.

Ja, het is aanschuiven voor de unicorns en flamingo’s in de haven voor het Spanjaardsgat. Maar het mag de pret niet drukken. De vrolijke deelnemers, die over het algemeen blijken te bestaan uit jonge twintigers waarbij de vrouwen in de meerderheid zijn, blijven lekker hangen op hun ‘eiland’. Op de beats van Daisy Festival, MEZZ en Het Lievelings Feestje Van Je Zusje gaat de kleurrijke massa los. Met surprise act Dries Roelvink wordt vervolgens enthousiast meegezongen, als hij de klassiekers inzet. Doe daar een kade vol toeschouwers bij en dit Bredase feest is weer compleet.

Na zo’n feest is er dan altijd wel de achtergebleven rommel. De organisatie kreeg, vanuit het thema duurzaamheid, regelmatig de vraag over al dat plastic en hoe daarmee om gegaan wordt. Daar hebben ze iets op bedacht: nieuw dit jaar is dat al het achtergebleven plastic wordt opgehaald. De rubberen bootjes, opblaasdieren en zwembaden worden gedoneerd aan bijvoorbeeld gezinnen die het niet zo breed hebben. Tijdens de Utrechtse editie van het drijvende feestje vorige week is er 60% gedoneerd. Marijn hoopt op een minstens zo mooi resultaat in Breda.

> Op onze Facebookpagina meer foto’s!
> Al onze berichten over Breda Drijft tot nu toe

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden