Moeilijkste Nederlandse woord voor nieuwkomerskinderen

Op woensdag 17 juli, Wereld Emoji Dag, maakt Kinderpostzegels het moeilijkst uit te spreken Nederlandse woord voor nieuwkomerskinderen bekend. Voor de ruim 20.000 jeugdige nieuwkomers in ons land was er tot voor kort geen actuele taalmethode beschikbaar.

Kinderpostzegels bracht daar verandering in met het lespakket Wereld vol Woorden. Omdat je het met alleen emoji niet redt… 😉

Moeilijkst uit te spreken Nederlandse woord
Wat vinden jullie het moeilijkst uit te spreken Nederlandse woord? Dit vroegen wij aan kinderen (4-13 jaar) uit de Internationale Taalklas te Haarlem. Vogelverschrikker, misschien, lieveheersbeestje… Ze selecteerden er tien. Dankzij de pilot met het lesmateriaal van Wereld vol Woorden zijn deze woorden voor hen nu een eitje.

Na deze selectie vroegen wij nieuwkomersscholen in Nederland om de tien moeilijke woorden te rangschikken. Op 17 juli a.s. maken we de nummer 1 bekend. De bekendmaking vindt plaats op Taalschool Voila te Leusden.

Wereld vol Woorden tegen taalachterstand
87% van de leerkrachten geeft aan dat leerlingen in achterstandswijken, waaronder nieuwkomers, vaak een taalachterstand hebben. Dit blijkt uit recent onderzoek van ABN AMRO, Jeugdeducatiefonds en Kinderpostzegels. Uit signalen van leerkrachten en nieuwkomersorganisaties als het LOWAN, pikte Kinderpostzegels op dat voor deze kinderen goed, actueel en compleet lesmateriaal ontbrak.

Daarom ontwikkelde Kinderpostzegels het lespakket Wereld vol Woorden, bestemd voor nieuwkomerskinderen op de basisschool. Het lesmateriaal is door en voor docenten ontwikkeld door CED-Groep en Rezulto Onderwijsadvies en bevat mondeling taalonderwijs.

Gelijke kansen in het onderwijs
Alle scholen in Nederland die komend schooljaar meedoen aan de Kinderpostzegelactie en aangeven Wereld vol Woorden te willen ontvangen, krijgen deze methode bovendien voor niets. Op deze manier wil Kinderpostzegels ervoor zorgen dat de methode door zoveel mogelijk kinderen met een taalachterstand gebruikt kan worden.

Kinderpostzegels en haar partners LOWAN, CED-Groep en Rezulto Onderwijsadvies voorzien met Wereld vol Woorden docenten van lesmateriaal voor een heel (school)jaar. Het materiaal sluit aan bij de belevingswereld van kinderen (vloggen, podcast, social media). Scholen kunnen er in het nieuwe schooljaar 2019-2020 al mee aan de slag.

'

Reacties

video
237215
Op woensdag 17 juli, Wereld Emoji Dag, maakt Kinderpostzegels het moeilijkst uit te spreken Nederlandse
https://breda.nieuws.nl/nieuws/237215/moeilijkste-nederlandse-woord-voor-nieuwkomerskinderen/
2019-07-15T11:08:54+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/55/2019/07/15110830/unnamed-27.jpg
Nieuws