Bloedbank zoekt niet-westerse bloeddonoren

Foto: Sanquin

Bloedbank Sanquin is bezig met het opzetten van een campagne om mensen met Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse wortels op te roepen bloed te geven. Vooralsnog zijn er maar weinig mensen met die achtergrond die in Nederland bloed doneren, terwijl hun bloed wel nodig is.

Andere bloedgroep

“Mensen met Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse wortels hebben vaak een andere bloedgroep dan mensen met een westerse achtergrond”, zegt een woordvoerder van Sanquin. “Het aantal donoren met een niet-westerse achtergrond is klein, terwijl het aantal patiënten met die afkomst dat bloed nodig heeft naar verhouding even groot is als het aantal westerse patiënten.”

360 bloedgroepen

De woordvoerder legt uit dat er veel meer bloedgroepen zijn dan de bekendste AB0. “Een bloedgroep is een structuur aan de buitenkant van een bloedcel. Daar zijn er in totaal zo’n 360 van bekend. AB0 zijn er vijf.” Wie een bloedtransfusie krijgt, loopt het risico dat het afweersysteem in actie komt dat dat bloed gaat afbreken.” Mannen mogen vijf keer per jaar bloed geven, vrouwen drie keer. Kijk op de onderstaande link voor meer informatie of om je direct op te geven als bloeddonor.

  • KLIK HIER als je je wilt aanmelden als bloeddonor
'

Reacties

article
237878
Bloedbank Sanquin is bezig met het opzetten van een campagne om mensen met Turkse, Marokkaanse,
https://breda.nieuws.nl/nieuws/237878/bloedbank-zoekt-niet-westerse-bloeddonoren/
2019-08-09T08:11:28+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/55/2019/08/09081119/sanquin.jpg
Nieuws