Breda genomineerd voor ‘European Capital of Smart Tourism 2020’

Foto: Wim Verhoeve

Breda is genomineerd voor de titel ‘European Capital of Smart Tourism 2020’! Een Europese award om bijzondere bijdragen van steden en gemeenten aan slimme, innovatieve en inclusieve strategieën voor de toerisme sector te belonen.

Naast Breda zijn ook Bratislava (Slowakije), Bremerhaven (Duitsland), Gothenburg (Zweden), Karlsruhe (Duitsland), Ljubljana (Slovenië), Málaga (Spanje), Nice (Frankrijk), Ravenna (Italië) en Turijn (Italië) genomineerd. De tien genomineerde steden moeten in oktober voor een Europese jury pitchen. De jury maakt vervolgens twee prijswinnaars bekend.

Wethouder Boaz Adank: ”Deze nominatie voelt al een beetje als prijs en is nu al een mooie erkenning voor de gezamenlijke inzet van ondernemers, onderwijs, inwoners en de gemeente voor ons mooie Breda. Al eerder wonnen we natuurlijk toonaangevende prijzen zoals die van ‘de beste binnenstad’ en de European Access City Award. Deze nominatie benadrukt nog maar eens dat Breda naast een aantrekkelijke stad, die je meteen omarmt met haar charme en gastvrijheid, ook een innovatieve en toegankelijke stad is. We zetten namelijk steeds vaker technologie en ICT in om de beleving van Breda te verbeteren en resultaten te meten. En dat bezoekers Breda graag beleven was te merken, in 2018 kreeg onze stad zo’n 6 miljoen gasten op bezoek!”

Verlichtende oriëntatiepunten

Dankzij de inzet van techniek wordt de beleving van de stad verbeterd. Animaties, ontwikkeld in samenwerking met lokale studenten, verlichten iconische gebouwen in de stad, zoals het Spanjaardsgat en het kasteel van Breda. Daarnaast zet duurzame LED-verlichting locaties als de Onze-Lieve-Vrouwekerk en de Willemstraat, de slimste straat van Breda, in de kijker. De verlichting op deze centrale straat kan in elke kleur worden veranderd en worden opgefrist of gedimd om zich zo aan evenementen te kunnen aanpassen of om een bepaalde sfeer te creëren. De straat profiteert ook van routeplanning en crowd-management tools, net als zijn eigen openbare wifi via glasvezel. En vormt zo een mooi voorbeeld voor de toekomst.

Samenwerking in en met de stad

De nauwe samenwerking in de stad is ook een van de redenen van deze nominatie. Op het gebied van toegankelijkheid heeft deze samenwerking al tot mooie ontwikkelingen geleid. De lokale organisatie “Breda voor iedereen, gastvrij en toegankelijk” heeft het stadsbestuur, ondernemers en  Breda University of Applied Sciences samengebracht om zich te concentreren op het verbeteren van de toegankelijkheid voor iedereen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden