Hitteplan voor heel Nederland van kracht

Foto: Pexels

Het RIVM stelt zaterdag het nationale hitteplan voor heel Nederland in wegens de warmte.Volgens Weeronline kan het kwik de komende dagen oplopen tot lokaal 32 graden. Ook na het weekeinde blijft het regionaal nog rond de 30 graden. Na woensdag lijkt het gedaan met de hitte.

“Voor mensen met een kwetsbare gezondheid kan dit tot problemen leiden”, laat meldt het KNMI over de oplopende temperaturen. “Ook mensen in goede gezondheid kunnen met deze temperaturen klachten krijgen, zoals een zonnesteek.” Het hitteplan geldt in principe tot en met woensdag, maar dat is afhankelijk van het weer.

Het RIVM adviseert om de komende dagen goed te letten op symptomen van oververhitting, zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Uitdroging kan leiden tot kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid. Ook krijgen mensen het advies voldoende te drinken, dunne kleding te dragen en goed te smeren tegen de zon. In de middag, tijdens de heetste uren van de dag, wordt aangeraden lichamelijke inspanningen te beperken.

Vooral voor kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen is de hitte gevaarlijk. “Deze mensen en hun verzorgers moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook baby’s en hele jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken”, stelt het instituut.

Het hitteplan werd eind juli ook afgekondigd. Toen liepen de temperaturen op naar recordhoogte. Toch is er wel een verschil tussen de situatie nu en die in juli. “De hitte van de komende tijd is van een heel andere orde dan die in juli, dat moeten mensen zich wel realiseren”, zegt meteoroloog Matthijs van der Linden van Weeronline. “De middagtemperatuur was toen veel hoger, zo’n 8 graden en dat is veel.”

In juli was dan ook niet alleen sprake van code geel, zoals nu, maar werd tevens code oranje afgegeven. “Dat geeft het verschil goed weer”, vertelt de meteoroloog. “Bij oranje is het zinvol om met je dagelijkse bezigheden rekening te houden met de hitte.” Bron: ANP / Nieuws.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden