Freelance contentspecialist Marit Vervaart in de spotlight

Foto: Marit Vervaart

Als Nieuws.nl plaatsen we graag lokale ondernemers in het zonnetje. In de nieuwe rubriek rubriek ‘ZZP’er in de spotlight’ gaan we in gesprek met de zelfstandig professionals uit de regio Breda.

Deze keer is het woord aan contentspecialist Marit Vervaart, nadat we eerder spraken met weddingplanner Martine van der Linden en is het volgende week professional organizer Lara Hogervorst die we vragen naar haar drijfveren.

“Heerlijk om de vrijheid te ervaren!”

Marit is een freelance contentspecialist en helpt bedrijven bij het creëren van effectieve content. “Dat gaat dus niet alleen om het schrijven van leuke teksten. Die teksten moeten ook echt iets opleveren. Ik begeleid bedrijven bij het hele traject: van strategie tot creatie, van analyse tot optimalisatie. Ook SEO neem ik hierin mee.”, vertelt de onderneemster van FastMotion enthousiast.

Waarom heb je gekozen als ZZP’er aan de slag te gaan en hoe bevalt dat? “Vooral om meer vrijheid te ervaren. Ik wilde kunnen werken waar en wanneer ik dat wilde. Dat is gelukt, heerlijk!” Toch zit er ook een andere kant aan het bestaan als ZP’er. Dit wordt bevestigd door de geboren Bredase: “Bedrijven met wie je samenwerkt kunnen natuurlijk heel makkelijk van je af. Dat maakt het wel onzeker. Er kunnen ineens klanten opzeggen, omdat ze het toch weer intern op gaan lossen bijvoorbeeld. Daarom heb ik een buffer opgebouwd, waar ik op kan terugvallen in rustigere maanden.”

De creatieve onderneemster is zeer positief over haar ZZP’er bestaan. “Ik vind zzp’er zijn echt geweldig. Ik heb altijd een drang gehad naar vrijheid en die voel ik nu heel erg. Dat heb ik overigens wel zelf gecreëerd. Zo neem ik alleen klanten aan waarvoor ik op afstand kan werken en werk ik niet meer dan twee dagen per week voor één klant. Ook neem ik niet al te veel werk aan. Daardoor ben ik nu superflexibel in waar en wanneer ik werk. En heel belangrijk: ik ervaar bijna geen stress meer. Een nadeel is natuurlijk wel dat je minder zekerheid hebt. Je krijgt niet elke maand hetzelfde salaris op je bankrekening gestort. Tot nu toe gaat het gelukkig heel goed en heb ik wat dat betreft niks te klagen.” 

Resultaat is uiteindelijk het belangrijkste

“Als contentspecialist ben ik niet alleen goed met tekst. Ik ben een ervaren marketeer en heb ook verstand van SEO en web analytics. Daardoor kan ik content veel effectiever maken. Door middel van SEO zorg ik ervoor dat klanten hoger scoren in de zoekmachines en door middel van webanalytics kan ik sturen op resultaat. Resultaat vind ik uiteindelijk het belangrijkste. Wat ik doe moet onderaan de streep iets opleveren. Natuurlijk is het ook heel fijn als je op een leuke manier kunt samenwerken met een klant. Gelukkig is dat tot nu toe altijd zo geweest.”,  zo laat de Brabantse weten. 

Snelle implementatie van mijn adviezen

“Ik richt me op het MKB+, omdat zij vaak voldoende budget hebben om serieus met content aan de slag te gaan, maar geen volledige marketingafdeling hebben. Daar kan ik dus mooi een gat opvullen. Ook word ik regelmatig ingehuurd door marketingbureaus. Zij hebben soms niet voldoende capaciteit of ze missen een expertise die ik wel heb. Ze hebben bijvoorbeeld wel verstand van SEO, maar hebben geen tekstschrijver in dienst. Of ze missen kennis op het gebied van web analytics. Daarnaast ben ik trainer en spreker.”

“Mijn leukste klant is Bijzonder Plekje. Doordat de website eigenlijk vrijwel het hele bedrijf vormt is de eigenaresse er heel serieus mee bezig. Voor die klant kan ik naar hartenlust experimenteren, analyseren en adviseren. En die adviezen worden ook snel geïmplementeerd. Het is tof om daar dan de resultaten van terug te zien.”, licht de marketeer toe.

Wat voor klanten ze over vijf jaar doet, weet ze op dit moment nog niet. “Zo ver kijk ik niet vooruit. Misschien doe ik dan wel iets compleet anders. Dat is nou juist wat ik zo fijn vind aan zzp’er zijn. Je bent super flexibel en kunt je leven vorm geven op de manier die op dat moment bij je past. Ik denk nu alweer heel anders over mijn onderneming dan een jaar geleden. Ik vind het belangrijk om regelmatig te evalueren of ik nog happy ben met de situatie en om dan mijn koers bij te stellen. Als mijn interesse verandert ga ik gewoon meer proberen te verkopen van een dienst die daarop aansluit. Verder kan ik in mijn werk zowel mijn creativiteit als mijn technische kant kwijt.”

Co-working space in Breda

“Ook heb heb ik nog een tweede bedrijf. Office Stories in Breda is een co-working space voor creatieve ondernemers. Dat doe ik samen met een vriendin. Dat is heel leuk! Het is fijn om met iemand anders te kunnen sparren, dan kom je toch verder dan alleen. Bij Office Stories spar ik ook regelmatig met de huurders en ook dat is heel fijn. Het is fijn om mensen om je heen te hebben die tegen dezelfde dingen aanlopen als jij.”

Hoe lukt het je te onderscheiden van andere ZZP’ers?

“Als contentspecialist ben ik niet alleen goed met tekst. Ik ben een ervaren marketeer en heb ook verstand van SEO en web analytics. Daardoor kan ik content veel effectiever maken. Door middel van SEO zorg ik ervoor dat klanten hoger scoren in de zoekmachines en door middel van web analytics kan ik sturen op resultaat. Deze combinatie zie je niet vaak. Mensen die goed zijn met tekst zijn meestal niet zo technisch en andersom.”, vult Marit aan. “Ik houd van afwisseling en dat heb ik in mijn werk volop.”

Advies voor andere ZP’ers

Tot slot een advies voor (beginnende) zelfstandigen: “Ga niet alleen voor die vette projecten en torenhoge omzet, maar bedenk je vooral waar je blij van wordt. Voor mij betekent dat veel flexibiliteit, projecten waar ik energie van krijg en niet te veel werkdruk. Een chill leven! En als je uurtarief hoog genoeg is kan dat prima samengaan met een fijn inkomen.”

  • Meer over de dienstverlening van Marit Vervaart op haar FastMotion websiteMarit Vervaart foto

Reacties

Cookieinstellingen