Een opgeruimd huis? Handige tips van opruimcoach Lara

Foto: Lara Hogervorst

Vind je het lastig om je huis op te ruimen? Weet je niet waar je moet beginnen of lijkt het onmogelijk om je huis opgeruimd te houden? Opruimcoach Lara Hogervorst van Grip in Huis zet enkele praktische tips voor je op een rij.

1. Sorteren

Begin met het opruimen van één ruimte in huis en begin niet aan een andere ruimte totdat je helemaal tevreden bent. In een en dezelfde ruimte werken scheelt je een hoop heen en weer lopen, voorkomt afleiding en zorgt voor een snel resultaat. Heel motiverend voor de rest van je huis!

Sorteer je spullen als volgt:

  • Spullen blijven in de ruimte;
  • Spullen gaan naar een andere ruimte (stop spullen voor een andere ruimte in een doos of tas en voorkom dat je steeds van ruimte naar ruimte loopt);
  • Spullen kunnen weg.

2. Weg met die spullen

Bewaar spullen alleen als je ze echt gebruikt of als je er écht blij van wordt. Onderzoek wijst uit dat 70 procent van de spullen in huis nooit worden gebruikt. Al die spullen krijgen weinig aandacht en nemen ruimte in beslag. Ruimte in huis zorgt voor ruimte in je hoofd! Gooi spullen weg, maak er anderen blij mee of breng het naar de kringloopwinkel.

3. Geef je spullen een vaste plek

Geef al je spullen een vaste plek; waarom zou je heen en weer rennen? Geef de ruimte een duidelijke functie en richt de ruimte in naar deze functie; zet de strijkplank in de kamer waar je de was strijkt, bewaar je perforator in je werkkamer en leg schone theedoeken in een keukenkastje. Bewaar spullen alleen ín je kasten. Dat oogt een stuk rustiger, maakt opruimen eenvoudiger en scheelt bergen stof en schoonmaaktijd.

4. Bijhouden

Spreek met jezelf een vast moment op de dag af om op te ruimen. Zet een kookwekker op 5 minuten en zie maar eens hoeveel je al kunt doen in een korte tijd! Hanteer de regel; iets nieuws er in/ iets ouds er uit.

Meer weten?

Wil je meer weten over opruimen, dan heeft Lara twee boekentips voor je: Organiseren van binnen naar buiten van Julie Morgenstern en Opruimen voor je doodgaat door Margareta Magnusson.

  • Meer over professional organizer Lara Hogervorst op haar website Grip in Huis

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden