Bezoek Timmermans uitgesteld | boekpresentatie ‘Held zonder vaderland’ gaat door

Foto: Pixabay

Frans Timmermans, eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie, komt vandaag niet naar Breda ter ere van 75 jaar bevrijding wegens ziekte.

In de Waalse kerk zou Timmermans het eerste exemplaar in ontvangst nemen van het boek ‘Held zonder vaderland’ van Miriam Guensberg, dochter van een Poolse bevrijder.

Boekpresentatie in de Waalse kerk

Tijdens de boekpresentatie in de Waalse kerk, die vandaag wel gewoon doorgaat, zijn meer dan 150 familieleden en vrienden van Poolse bevrijders aanwezig. De tragiek en de moed van alle Polen die ons land bevrijdden zal centraal staan, ondersteund met live muziek van Bandoneon-speler Santiago Cimmadevilla. Paul Depla en Peter van der Velden, burgemeester en oud-burgemeester van Breda, zullen er ook zijn om de Poolse strijdkrachten te eren.
‘Held zonder Vaderland’ schetst het verscheurde leven van de Poolse Jood Dolek Guensberg, die als net afgestudeerd arts zijn leven waagde bij de Eerste Poolse Pantserdivisie onder leiding van Generaal Maczek. Dolek Guensberg is, net als vele andere Poolse strijders, na de oorlog niet teruggekeerd naar zijn vaderland. Polen werd direct na de oorlog geofferd aan het communistische Rusland. Poolse veteranen die toch terug gingen, werden gezien als landverraders en maar al te vaak gemarteld, verbannen of vermoord.

In Nederland kreeg het Poolse leger ook geen erkenning voor hun grote aandeel bij het bevrijden van ons land. Veel Nederlanders weten nog steeds niet dat het Poolse bevrijdingsleger numeriek de vierde geallieerde macht was.

Op dinsdag 12 november zal Frans Timmermans alsnog naar Breda komen om de Poolse bevrijders te eren en het boek ‘Held zonder vaderland’ in ontvangst te nemen. De locatie van dit eerbetoon wordt binnenkort bekend gemaakt.

“Herdenken is essentieel, maar niet voldoende”, aldus Frans Timmermans. “De enige echte manier om al degenen die vochten en stierven voor onze vrijdheid eer aan te doen, is deze nalatenschap te koesteren, te beschermen en te versterken. Iedere dag, met elkaar”.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden