100 kilometer per uur?! ‘Ja natuurlijk!’ [column]

Foto: Pexels

Heel het land is in rep en roer vanwege de stikstof-crisis. Volgens onze Premier is het de grootste crisis die hij ooit heeft meegemaakt als Premier. En, hij probeert het probleem zo goed als het kan op te lossen voor ons allemaal.

Stikstofuitstoot veroorzaken wij met z’n allen door bijvoorbeeld auto te rijden. Om die stikstofuitstoot terug te dringen, gaan we binnenkort 100 kilometer per uur rijden op de Nederlandse snelwegen. Van 130 naar 100 kilometer per uur.

Nederland zou Nederland niet zijn als we niet met z’n allen in protest gaan om invoering van de gevonden maatregel te voorkomen. We bedenken ter plekke redenen om er maar op tegen te zijn. ‘Belachelijk!’, wordt de oplossing door 48% van de door BN de Stem ondervraagde mensen genoemd.

Toch, denk ik dat je eerst even naar de voordelen moet kijken voordat je in protest gaat. Door minder hard te rijden gaan wij brandstof besparen wat ons uiteindelijk geld bespaart. Je kunt het zelfs horen aan je motor. Als je harder rijdt, moet de motor ook harder werken en verbruikt hij meer brandstof. Om zuiniger te rijden moeten we dus wat minder gas geven. Voor elektrische auto’s geldt hetzelfde, ook die motor verbruikt meer energie bij een hogere snelheid.

Gaan we dan minder snel op onze bestemming aankomen? Ja, iets. Een paar minuten zal het schelen. Dit omdat je in Nederland bijna nooit een uur lang 130 kilometer per uur kunt rijden. Ons land is daarvoor simpelweg te klein.

Daarbij komt dat de hogere snelheid hogere risico’s met zich mee brengt. Denk bijvoorbeeld aan een langere remweg, harder moeten remmen voor verkeer wat voor jou minder hard rijdt en grotere snelheidsverschillen. De impact bij een ongeluk is ook groter bij een hogere snelheid wat het harder rijden alleen maar gevaarlijker maakt voor ons allemaal.

De bijdrage van onze auto’s aan de totale stikstofuitstoot van Nederland is minimaal. Dat zal dan ook de reden zijn van de commotie. De maatregel zou zinloos zijn of maar weinig bijdragen aan de oplossing en ‘waarom in godsnaam?’. Het is Rutte die deze vloedgolf aan protest over zich heen krijgt. Enorm respect heb ik voor deze man. Hoge bomen vangen veel wind, maar Rutte houdt zich super knap staande.

Column door Claudia Sieben

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen