Vermoorde advocaat Wiersum door Elsevier verkozen tot Nederlander van het Jaar

Foto: Elsevier Weekblad

De redactie van Elsevier Weekblad heeft Derk Wiersum, de advocaat die op 18 september voor zijn huis in Amsterdam is doodgeschoten, uitgeroepen tot Nederlander van het Jaar 2019.

Wiersum zette zich met hart en ziel in voor zijn cliënten, altijd met respect voor de slachtoffers en voor de tegenpartij in het proces. In 2017 aanvaardde hij de beladen zaak van de kroongetuige tegen de levensgevaarlijke drugshandelaar Ridouan Taghi.

Door de moord werd Wiersum symbool van de bedreigde rechtsstaat. Dat bleek ook uit de emotionele reacties op zijn dood. Van zijn collega’s en vrienden, maar ook van minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus (CDA). Genoeg redenen voor de redactie om Derk Wiersum te verkiezen tot Nederlander van het Jaar. Dat is altijd een vrouw of man die haar of zijn stempel op het jaar heeft gedrukt – in negatieve of positieve zin – of een bijzondere prestatie heeft verricht of, zoals bij Wiersum het geval is, het jaar symboliseert.

De uitverkiezing van Wiersum tot Nederlander van het Jaar 2019 is een eerbetoon aan een advocaat die streed voor een veilige en rechtvaardige samenleving. Intimidatie en dreigen met geweld door (drugs)criminelen zijn aan de orde van de dag. In 2018 riep Elsevier Weekblad de bedreigde burgemeester uit tot Nederlander van het Jaar. Ook zij, de burgemeesters, worden, net als magistraten, advocaten en misdaadjournalisten, geconfronteerd met bedreigingen. Na de moord kregen tientallen betrokkenen bij het Marengo-proces tegen Taghi –  vanwege een reeks liquidaties waarvan hij de opdrachtgever zou zijn – per direct persoonsbeveiliging. En er werden extra maatregelen getroffen om de rechtszalen te beveiligen.

Voor het verhaal over Wiersum sprak Elsevier Weekblad met collega’s uit de advocatuur, medewerkers van politie en justitie en met minister Grapperhaus. Die noemt de moord op Wiersum ‘het 9/11 van de Nederlandse rechtsstaat. Het is een aanslag op een vitale schakel in ons rechtssysteem. Een advocaat is als een hulpverlener van het Rode Kruis of een politieagent. Zonder aanzien des persoons verlenen ze hulp, en van hulpverleners blijf je af. Deze moord was voor mij het bewijs dat drugscriminelen de rechtsstaat omver aan het trekken zijn. Daar moeten we ons met man en macht tegen verzetten.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen