Onderzoek bouwmarkt: bijna 90% Nederlanders koopt kerstboom

Foto: CC0 Public Domain/Pixabay

Maar liefst 55% van de Noord-Brabanders haalt dit jaar een kunstkerstboom in huis. Daarmee wint de kunstboom het van de traditionele naaldboom die bij 30% van de Noord-Brabanders in de woonkamer staat.

Dat blijkt uit onderzoek van bouwmarktketen Hornbach. En of hij nu echt of nep is, uit hetzelfde onderzoek blijkt dat bijna 90% van de Nederlanders een kerstboom plaatst. Slechts 11,7% van onze landgenoten viert kerst zonder boom.

“De kunstkerstboom is dit jaar populairder dan de klassieke naaldboom”, licht Maarten Post toe, Marketing Manager van Hornbach Bouwmarkt Nederland. “Uit ons onderzoek blijkt dat 45% van de Nederlanders een kunstboom plaatst. 39% gaat voor een echte kerstboom. Geklust wordt er ook: bijna 5% van de Nederlanders bouwt zijn boom helemaal zelf. Van houten latjes bijvoorbeeld.” Het onderzoek laat bovendien zien dat de kerstboom bij ruim 60% van de Nederlanders tot 6 januari, met Driekoningen, blijft staan.

Noord-Brabant gaat voor stijl en gemak
Gemakkelijk en stijlvol. Dat zijn de redenen waarom Noord-Brabanders voor de kunstkerstboom kiezen. “Een kunstboom laat geen naalden los, wat een hoop stofzuigen voorkomt”, vervolgt Maarten Post. “Bovendien zijn kunstbomen bijna niet meer te onderscheiden van echte bomen.” Niet alleen in Noord-Brabant is de kunstkerstboom favoriet. Ook in Gelderland, Limburg, Friesland, Overijssel, Utrecht en Zeeland kiest men liever een kunstboom dan een echte kerstboom. Drenthe is verdeeld. Daar kiest 50% voor een echte boom en 50% voor een kunst-variant.

Echte boom vorig jaar favoriet
Vorig jaar was de echte kerstboom nog favoriet onder de meeste Nederlanders. Uit verkoopcijfers van Hornbach blijkt dat de authentieke naaldboom in 2018, zowel on- als offline, meer werd verkocht. De online verkoopcijfers van de bouwmarkt laten zien dat de verkoop van kunstkerstbomen bij HORNBACH nu in week 47 al, met dubbele cijfers gegroeid is vergeleken met vorig jaar.

Duurzaam & goed voor de portemonnee
Het lijkt erop dat inwoners van Noord-Brabant er goed aan doen om een kunstboom in de woonkamer te plaatsen. Een goede kunstboom gaat vaak meer dan 10 jaar mee. Door deze langere levensduur compenseert de kunstboom de milieubelasting die de boom tijden de productie heeft opgelopen, zo laat MilieuCentraal weten. Bovendien ben je met een kunstboom op lange termijn voordeliger uit. Kosten voor een kunstboom bedragen eenmalig 50 tot 150 euro, in plaats van 20 tot 40 euro per jaar voor een echte naaldboom.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden