Meerderheid grote online bestellers woont in Brabant

Foto: Pixabay/ CC0 Public Domain

Kerstmis, Sinterklaas: dat betekent topdrukte voor de bezorgingsbranche. Iedere decembermaand bestellen we weer meer. Brabanders kunnen er ook wat van: van de Nederlanders die 5 of meer pakketjes per maand besteld, woont 53% in Noord-Brabant, zo blijkt uit onderzoek van OTTO.

Maar schamen de Brabanders zich voor hun bestelgedrag? Bezorgschaamte is niet voor niets genomineerd voor Woord van het Jaar. OTTO zocht het voor je uit. In het duurzaamheidsonderzoek van OTTO kregen 1227 respondenten 22 vragen voorgeschoteld waarbij de volgende vraag centraal stond:

Hoe milieubewust vinden zij zichzelf eigenlijk?

Op deze precieze vraag scoren Nederlanders zichzelf gemiddeld een 3 op een schaal van 0 tot 5. De helft van de ondervraagden is ervan overtuigd dat alle beetjes helpen om het milieu te verbeteren. Energie besparen, voedselverspilling tegengaan en afval recyclen zijn populaire duurzame maatregelen.

Bezorgschaamte geen issue

Allerlei maatregelen worden genomen om klimaatverandering tegen te gaan, maar reflecteert dat ook ons online koopgedrag? Ofwel: hebben we last van bezorgschaamte? Bezorgschaamte kun je voelen wanneer je een product van een webshop bestelt. De bezorging van het pakketje kan namelijk verkeers- en milieuoverlast veroorzaken.

Waar 78% van de Nederlanders aan geeft geen last te hebben van dit fenomeen, scoort Brabant 79%. Wie wel eens last heeft van bezorgschaamte? Groningers vormen de grootste groep met 34,4%.

Bestel maar, bestel maar

We kennen haast geen bezorgschaamte of we nu 1 of meer dan 10 pakketjes per maand bestellen. Zo’n 53,1% van de Brabanders bestelt 1 of minder pakketjes per maand. Gevolgd door de groep die 2 tot 5 pakketjes bestelt, 38,5%. Opvallend is dat van de groep grote bestellers (5 of meer pakketjes per maand) 53% woonachtig is in Noord-Brabant.

Brabanders begaan met buren

Pakketjes aannemen voor buurtgenoten is weleens knap irritant. Zo vindt ook bijna de helft van Nederland. Zo’n 51,1% van de inwoners van Brabant geeft aan geen last te hebben van het bestelgedrag van de buren. Daartegenover hebben Utrechters met 57,5% juist wel last van elk ander.

  • Meer informatie over het duurzaamheidsonderzoek op de website van Otto.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden