Kijk je uit naar de kerst of zie je er tegen op?

Foto: Vivian Mol

Hoe gezellig kan kerst zijn! Tijd doorbrengen met mensen die je graag om je heen hebt. Dat doen we eigenlijk te weinig. We zijn altijd maar druk bezig. Dus ik kan mij helemaal voorstellen dat je uitkijkt naar deze feestdagen. Lekker ontspannen, lachen, lekker eten en drinken.

Niet iedereen kijkt uit naar de naderende feestdagen. Deze dagen kunnen vaak zo gezellig zijn dat je juist dan de mensen om je heen mist die er niet bij kunnen zijn. Of dat het op het moment voor jou onmogelijk voelt om het gezellig te hebben met de mensen in jouw directe omgeving. De feestdagen kunnen dan heel confronterend zijn. Dan kan ik me goed voorstellen dat je tegen kerst op ziet.

“Er ‘moet’ al zoveel en er zijn al zoveel verwachtingen”

Je kan ervoor kiezen om de confrontatie uit de weg te gaan. Uit de weg gaan, omdat dat voor jou nu het beste is. Er is namelijk niets mis met op zijn tijd even te vluchten. Dit om het hoofd en het lijf rust te gunnen. Even goed voor jezelf zorgen, je zelf lief hebben. Er ‘moet’ namelijk al zoveel en er zijn al zoveel verwachtingen waar je aan ‘moet’ voldoen. In het geval je de feestdagen al enkele jaren uit de weg gaat; heb je er weleens aan gedacht dat je er ook voor kan kiezen de confrontatie met jezelf zorgvuldig aan te gaan, te omarmen en lief te hebben? Confrontatie kan veel opleveren. We vergeten dat vaak, omdat een confrontatie aangaan niet makkelijk is, niet fijn voelt en angst gevoelens met zich meebrengt. Probeer te kijken naar de mogelijkheden die er ineens weer kunnen zijn na een confrontatie. Durf te denken, te verlangen naar hoe het eruit zal zien en zou kunnen voelen nadat de confrontatie achter de rug is. Er zal hoe dan ook meer ruimte ontstaan om te kunnen genieten, genieten van jezelf, maar ook van en met de mensen om je heen.

Hoe fijn kan het zijn als je weer naar kerst kunt uitkijken?

Want heel eerlijk; kerst is in deze bizar drukke tijd, waarin we vandaag de dag leven, toch een heerlijk excuus om even los te gaan. En intens te genieten van alles en iedereen om je heen. Wanneer het je dit jaar nog niet lukt om de confrontatie met jezelf aan te gaan, maar je wel het verlangen voelt om weer te genieten; wees lief voor jezelf en probeer er het beste van te maken. Neem je jezelf voor om in ieder geval in het nieuwe jaar meer te genieten en heb je nog wat handvatten en tips hierbij nodig? Laat mij dit dan weten. Dan plannen we een Onderonsje. Waarin ik samen met jou ga proberen jou weer blij te laten zijn met jezelf. En dan volgen de geluksmomentjes vanzelf.

Door: Vivian Mol van Onderonsje (zie website) of Facebookpagina.

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Breda? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op TwitterInstagram of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen