Uitvaartfotografe Michelle in de spotlight

Foto: Stim Fotografie

Als Nieuws.nl plaatsen we graag lokale ondernemers in de spotlight. In de rubriek ‘ZZP’er in de spotlight’ gaan we in gesprek met de zelfstandig professionals uit de regio Breda en deze week is dat fotografe Michelle de Vries-Stijl van Stimfotografie en Uitvaartotografie met Stijl.

Eerder spraken we met weddingplanner Martine van der Linden, content specialist Marit Vervaart, Hebe Illing van Bureau up en professional organizer Lara Hogervorst.

´Een verdrietige gebeurtenis met liefde vastleggen’

De vanuit Prinsenbeek werkzame Michelle heeft zich de laatste jaren gespecialiseerd in uitvaartfotografie. Ze zou het heel mooi vinden als uitvaartfotografie net zo normaal wordt als het fotograferen van een huwelijk. Fotograferen is haar passie. Zonder camera gaat ze niet de deur uit.

Michelle: “Mijn bedrijf is een paar jaar geleden ontstaan doordat ik zelf een puzzelstukje mis. Ik was al een aantal jaar fotograaf, maar ben mij sinds 2014 echt volledig gaan richten op uitvaartfotografie. Een verdrietige gebeurtenis met liefde vastleggen en daardoor krijgt de liefde de overhand in de foto’s. De tranen hoef ik niet vast te leggen, die weet je toch wel.”

“Het mooiste is de dierbare momenten vangen met mijn camera, de hand die iemand op je schouder legt om je te troosten of de lach die klinkt na een grappige anekdote die verteld wordt maar ook de mensen die er zijn om afscheid te nemen en de bloemen die om de kist liggen. Er zijn zoveel mooie gebeurtenissen op het afscheid die je als directe nabestaande niet of nauwelijks ziet omdat je het afscheid beleeft in een roes.”, zo vertelt de fotografe gepassioneerd.

Waarom juist deze specialiteit?

“Waarom ik dit zo belangrijk vind om vast leggen, is omdat ik het zelf heel erg mis. Mijn vader is overleden toen ik 15 was en ik heb er bijna geen herinneringen aan. Ik zou voor anderen de puzzel die voor mij altijd incompleet blijft wel compleet willen maken.”

Wat is je werkwijze als fotograaf?
“Ik werk zo goed als onzichtbaar, ben open, makkelijk in de omgang maar op momenten dat het belangrijk is op de achtergrond. Ik maak van te voren afspraken met de familie wat hun wensen zijn. In het fotograferen en in de contacten met de mensen die ik fotografeer vind en zie ik liefde, verdriet, samenspel, verbinding, ontroering en kwetsbaarheid. Het is zo mooi en waardevol om daar even onderdeel van te mogen zijn door het vast te leggen met mijn camera.”

Hoe bevalt het bestaan als ZZP’er?
“De voordelen van zzp-er zijn dat je je eigen tijd in kan delen. Nadeel is dat als je ziek bent er geen geld binnenkomt. Ook is het als uitvaartfotograaf lastig om bekendheid te creëren dat het heel waardevol is om de herinnering vast te laten leggen. De meeste opdrachten voer ik zelfstandig uit; daarnaast werk ik samen met twee andere afscheidsfotografen en geef ik workshops met een andere fotografe.”

Basiscursus fotografie

Voor de basiscursus fotografie die Michelle geeft samen met Sophie Bik zijn nog een paar plaatsen vrij. De workshop wordt gegeven op zondag 2 februari bij Office Stories in de Verbeetenstraat in Breda. Wil jij ook geweldige foto’s maken met carnaval? Alle mooie kleuren vastleggen? Je camera staat nog steeds op auto? Als je je inschrijft voor de basiscursus fotografie hoeft dat nooit meer! We leren je wat ISO en diafragma is en we leren je hoe je manueel kan fotograferen. Kosten €99,-. Aanmelden kan via [email protected] of [email protected] of de Facebookpagina van Stimfotografie.

Meer informatie?

uitvaartfotografe MichelleMeer over fotografie: Fotograaf inhuren voor dierendag, bruiloft of website via Fotoshoot Nederland

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden