Breda doet aanvraag om verhuurdersheffing te verlagen met €30 miljoen

Foto: Pexels

De Bredase woningcorporaties en gemeente Breda hebben recent bij het Rijk een verzoek ingediend om de verhuurdersheffing met 30 miljoen euro te verlagen. Als Het Rijk dit bedrag aan Breda uitkeert, dan is dat een forse stimulans voor de bouw van sociale en middeldure woningen in Breda.

Wethouder Daan Quaars: “Breda wil in vier jaar tijd 6000 woningen bouwen of in de harde planning hebben. Daarvan vallen er 1.200 in het sociale (huur)segment, 1800 in het middeldure segment en de rest in de vrije sector (3000). Met die 30 miljoen komt de bouw van 1.200 sociale – en 1.800 middeldure woningen in Breda echt een stap dichterbij.”

Het verzoek gaat over huidige nieuwbouwplannen en projecten die binnen de komende 10 jaar in Breda gerealiseerd worden. Als Het Rijk de heffing verlaagt, dan kunnen corporaties projecten goedkoper exploiteren, de huren matigen wat ten goede komt aan de huurders in Breda. Dit is een belangrijke eerste stap in het verminderen van de verhuurderheffing. De Bredase woningcorporaties betalen nog steeds jaarlijks veel geld aan Het Rijk. Alleen al in 2019 ging het voor Breda om ruim 18 miljoen euro. Geld dat de corporaties liever aan woningen voor huurders in Breda willen besteden.

Het Rijk kondigde met Prinsjesdag aan om de woningbouw aan te jagen door de Verhuurderheffing voor woningcorporaties en sociaal verhuurders te verminderen. Het Rijk heeft hiervoor een bedrag beschikbaar gesteld van 1 miljard euro. Zo wil het kabinet de wachtlijsten in de huursector aanpakken zodat mensen sneller aan een betaalbare woning kunnen komen. Door het aanjagen van de bouw via een vermindering van de verhuurderheffing, ontstaat er een gerichte stimulans voor woningcorporaties en andere verhuurders om meer betaalbare woningen te bouwen. Met extra middelen kunnen de verhuurders meer sociale en middenhuurwoningen gaan bouwen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden