Belastingdienst waarschuwt voor nepberichten via SMS

Foto: Belastingdienst

Via Twitter waarschuwt de Belastingdienst voor nepberichten over betalingsachterstanden die per SMS worden verzonden.

Nepberichten via SMS

De Belastingdienst stuurt nooit berichten over betalingsachterstanden via sms. Heb je hierover een sms gekregen uit naam van de Belastingdienst? Reageer daar niet op en verwijder het bericht. Trap er niet in! Bij phishing via betaalverzoeken krijgt u een nep betaalverzoek toegestuurd. Een link die bijvoorbeeld sterk lijkt op bijvoorbeeld Tikkie. Wanneer je deze invult, krijgen fraudeurs de beschikking over jouw gegevens. Zij kunnen vervolgens geld van je rekening halen.

Hoe werkt betaalverzoekfraude?

Een crimineel stuurt aan een willekeurig telefoonnummer een betaalverzoek, linkje of URL. Deze lijkt vaak op een legitiem betaalverzoek van Tikkie of banken. Het betaalverzoek, de link of URL is echter een phishinglink. Als je hierop klikt kom je op een iDEAL phishingwebsite. Een soort kopie van de echte site. Hier voert je jouw betaalgegevens in en denkt een betaling te doen. Op het moment van verzenden krijg je echter een foutmelding te zien en wordt gevraagd het nog een keer te proberen. Elke keer dat je jouw gegevens invoert, krijgt de fraudeur deze realtime binnen. Hij gebruikt ze om in te loggen en betalingen te doen van jouw bankrekening. De schade varieert van tientallen tot enkele honderden euro’s.

Hoe kan je phishing voorkomen?

De Belastingdienst stuurt nooit berichten over betaalachterstanden via SMS of Whatsapp. Klik daarnaast nooit op een betaalverzoek van iemand die je niet kent. Wil je toch een betaalverzoek gebruiken, bijvoorbeeld bij het verkopen van spullen via internet, doe dat dan door gebruik te maken van uw eigen bankomgeving of app. Vul daar dan het bedrag van € 0,01 in en maak het over naar het rekeningnummer van de kopende partij. Zeg ook tegen de koper dat deze methode uw voorkeur heeft. Vaak zal een crimineel dan al afhaken en geen verdere actie ondernemen. En anders blijft de ‘schade’ beperkt tot maximaal de overgemaakte eurocent.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen