RIVM: coronavirus in Brabant niet meer in te dammen

Foto: Pixabay

Op sommige plekken in vooral Noord-Brabant is het niet langer mogelijk het coronavirus “in te dammen”. Daar breekt een nieuwe fase aan, stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). “De situatie in Nederland is mogelijk aan het kantelen”, ook omdat in Amsterdam en Rotterdam patiënten opduiken van wie onduidelijk is hoe ze zijn besmet.

Met name in Brabant, de provincie die vooralsnog het zwaarst is getroffen door het virus, is van veel patiënten onduidelijk hoe ze het hebben opgelopen, zo meldt het ANP. Er lijken daar veel verschillende besmettingsbronnen. Dat betekent ook dat er mogelijk nog veel mensen zijn die het virus onder de leden hebben van wie dat niet bekend is, zegt hoofd Infectieziekten Jaap van Dissel van het RIVM.

Daardoor hebben we “niet meer exact grip op wat zich afspeelt”, zegt Van Dissel. Daarom heeft het instituut het kabinet ook onderstaande extra maatregelen aangeraden. Minister-president Rutte en minister Bruins lichtten donderdag de maatregelen (gebaseerd op advies van het RIVM) toe tijdens een persbijeenkomst.

  • Iedereen in Nederland: blijf thuis bij klachten neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Mijd sociaal contact. Bel pas met huisarts als klachten verergeren.
  • Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden in heel Nederland afgelast. Dat geldt ook voor publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.
  • Mensen in heel Nederland wordt opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden.
  • Voor kwetsbare personen geldt: (ouderen en personen met verminderde weerstand) vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer. In het algemeen wordt mensen dringend verzocht om bezoek aan kwetsbare personen te beperken.
  • Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen: er wordt veel van u gevraagd. Blijf pas thuis als u klachten hebt en koorts. Overleg zo nodig met uw werkgever. En ook: reis niet naar het buitenland.
  • Hogescholen en universiteiten wordt verzocht onderwijs online aan te bieden in plaats van grootschalige colleges.
  • Scholen in het primair -, voortgezet – en middelbaar beroepsonderwijs en kinderopvang blijven gewoon open: er zijn daar weinig besmettingen en die omgeving is minder internationaal. Kinderen en jongeren vormen bovendien niet de groep met de hoogste risico’s. Bovendien zouden de maatschappelijke gevolgen van het sluiten van deze scholen groot zijn en draagt sluiten weinig bij aan het beperken van de verspreiding. Kinderen die verkouden zijn, moeten thuis blijven.

Lees verder: “Compliment aan alle Brabanders die nuchter blijven en hun verantwoordelijkheid nemen”

Altijd op de hoogte van het laatste Breda Nieuws? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen