Nog meer afstand houden kan volgende maatregel zijn

Foto: Pixabay

Mogelijk worden Nederlanders opgeroepen nog meer afstand van elkaar te houden en sociale contacten nog meer te mijden, zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Hoofd infectieziekten Jaap van Dissel zei woensdag in de Tweede Kamer dat het RIVM de vinger aan de knop houdt om grotere sociale distantie als nieuwe maatregel in te voeren.

Van Dissel praat Kamerleden bij over de verspreiding van het virus.

Volgens Van Dissel is de term ‘groepsimmuniteit’ meer blijven hangen na de speech van Mark Rutte dan de Nederlandse aanpak van maximale controle. Groepsimmuniteit is geen doel op zich, benadrukt Van Dissel. “Onze doelen zijn om bij de kwetsbare groepen zo weinig mogelijk sterfte te zien en tegelijkertijd de zorg te kunnen bieden” die nodig is en de capaciteit op intensivecareafdelingen “overeind te houden”.

Die infectie is er nu eenmaal, aldus Van Dissel. Maar kwetsbare groepen kan je makkelijker op veilige afstand zetten dan de rest van Nederland “waarvoor je verwacht dat de infectie niet meer is dan een ernstige griep”.

Maar ook voor heel Nederland is grotere sociale distantie een mogelijke volgende maatregel, zegt Van Dissel na vragen van PvdA-leider Lodewijk Asscher.

Albert Heijn en Jumbo schermen kassa’s af

Albert Heijn en Jumbo plaatsen deze week plexiglas bij de kassa’s om medewerkers te beschermen tegen het coronavirus. Albert Heijn doet dit bij alle 950 vestigingen, maar ook bij de filialen van Etos. Bij Jumbo gaat het om 670 vestigingen.

Albert Heijn is dinsdagavond begonnen met de operatie en verwacht dat die enkele dagen duurt. “Het gaat om vier schermen per winkel. Elke supermarkt krijgt het plexiglas bij drie kassa’s en de servicebalie om het fysieke contact tussen de klanten en medewerkers te voorkomen”, zegt een woordvoerster van Albert Heijn. Jumbo zegt de komende dagen alle kassa’s te willen afschermen, mits er voldoende plexiglas leverbaar is.

Tevens wordt op de vloer bij de kassa’s van de supermarkten tape aangebracht om klanten erop te wijzen dat ze 1,5 meter afstand van elkaar moeten zien te betrachten. “Bij het afrekenen is deze afstand niet mogelijk. De veiligheid en gezondheid van onze collega’s is belangrijk, daarom hebben we besloten alle winkels zo snel mogelijk te voorzien van plexiglas platen”, zegt de woordvoerster van Albert Heijn. “In combinatie met het plaatsen van tape op de vloer, zorgen we ook voor onze kassamedewerkers voor een veilige werkplek.”

De schermen hangen ongeveer 10 centimeter boven het betaalplateau. Albert Heijn raadt klanten aan de boodschappen vooral te pinnen met een bankpas of de mobiele telefoon. Klanten die toch contant afrekenen, overhandigen het geld via het betaalplateau aan de kassamedewerker.

De Nederlandse supermarkten pleiten voor een verbod op het betalen met contant geld in de winkels vanwege de coronacrisis. Die oproep doet branchevereniging CBL in een brandbrief aan premier Rutte.

Bron: ANP / Nieuws.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden