80 coronadoden | Coronavirus in rioolwater | nieuwe cijfers West-Brabant

Foto: Pixabay / Pete Linforth

Het afgelopen etmaal zijn 80 personen in Nederland overleden aan de gevolgen van het coronavirus. In Brabant zijn er bijna 2.000 besmettingen.

De afgelopen tijd was het aantal nieuw opgenomen patiënten in het ziekenhuis een oplopende curve. Op dit moment lijkt dit af te vlakken. Dat wijst mogelijk op een voorzichtige afname van de snelheid waarmee het virus zich verspreidt.  Dit is een eerste signaal. We kunnen hier geen harde conclusies aan verbinden.

De komende dagen moet blijken of er sprake is van een werkelijke  afvlakking, zo meldt het RIVM. Met de cijfers van het aantal ziekenhuisopnames is met behulp van wiskundige modellen de snelheid van verspreiding van het virus berekend. De snelheid waarmee het virus zich verspreidt lijkt ook af te nemen. Ook hierbij moet de komende dagen blijken of de daling doorzet.

Ook vandaag zijn veel overleden patiënten gemeld. Dit zijn echter meldingen van personen die verspreid over de afgelopen paar dagen overleden zijn. De sterftegevallen worden niet altijd direct doorgegeven. Daarom is nu een nieuwe grafiek opgenomen waarin het aantal overleden patienten is weergegeven naar de dag van overlijden.

Het aantal besmette personen in Breda is 181 , in Alphen-Chaam 16, Drimmelen 20, Etten-Leur 31, Geertruidenberg 11,  Halderberge 8, Oosterhout 26,  Roosendaal 20 en Rucphen 6. Tilburg telt met 224 het hoogste aantal besmette personen van Nederland.

Overzicht aantallen

  • Het totaal aantal gemelde patiënten: 6412 (+852) | In Brabant zijn het er 1915
  • Het totaal aantal gemelde overleden patiënten: 356 (+80)
  • Het totaal aantal gemelde patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis: 1836 (+341)

RIVM: verspreiding coronavirus lijkt af te remmen

De verspreiding van het coronavirus in Nederland lijkt af te remmen, zo meldt het ANP. Die voorzichtige positieve prognose sprak Jaap van Dissel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdag uit in de Tweede Kamer.

Van Dissel benadrukt dat alle ontwikkelingen erg gevoelig zijn voor de mate waarin mensen zich aan de maatregelen houden die door het kabinet zijn afgekondigd. “De exponentiële groei is waarschijnlijk tot staan gebracht. Het is gevoelig voor gedrag, maar vooralsnog is er een positieve trend.”

Die ontwikkeling is te danken aan de maatregelen die zijn genomen om de opmars van het virus te stoppen, meent Van Dissel. Hij licht met name het maandag afgekondigde voorschrift uit dat alle huisgenoten van een zieke met bijvoorbeeld koorts thuis moeten blijven. Die maatregel, “die we misschien nog meer op de voorgrond moeten zetten”, geeft nu mogelijk het laatste zetje waardoor de intensivecareafdelingen van de ziekenhuizen de uitbraak aankunnen.

Zonder de maatregelen van maandag zouden er vermoedelijk te veel mensen tegelijk ziek worden en zou er te weinig plaats zijn op de intensive care van de ziekenhuizen. De groei van het aantal coronapatiënten vlakt volgens de ramingen die het RIVM gebruikt nu waarschijnlijk zo af dat de ic’s genoeg bedden hebben voor de toestromende patiënten.

Meer over het coronavirus in Breda

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen