Vandaag 12:00 uur sluit aanleveringstermijn voorstellen corona-app

Foto: Pixabay / Pete Linforth

Voorstellen voor de ontwikkeling van een App die kan worden gebruikt in de aanpak van het coronavirus kunnen nog worden aangeleverd tot dinsdag 14 april, 12:00 uur.

Eerder deze week kondigde minister Hugo de Jonge al aan dat het kabinet de inzet van deze technologie verkent, op advies van de experts van het Outbreakmanagementteam (OMT).

Applicaties kunnen mensen zelf meer verantwoordelijkheid geven bij het traceren van besmettingen en rapporteren over gezondheidsklachten. Dit ondersteunt en verlicht het werk van de GGD en kan straks gerichtere maatregelen mogelijk maken. Het gaat om een app die laat zien of een gebruiker in de buurt is geweest van een andere gebruiker die besmet blijkt te zijn en om een app die het vervolgens makkelijker maakt om vanuit huis contact te houden met de dokter.

De Jonge: “In landen om ons heen zijn er veel interessante ontwikkelingen op dit gebied. Maar daarnaast willen we de denkkracht in Nederland aanboren, om zo tot de best mogelijk keuze te komen. Het waarborgen van privacy is daarbij essentieel.”

Voorstellen moeten voldoen aan een reeks specifieke eisen. Zo mag de applicatie persoonsgegevens niet centraal opslaan en mogen gegevens niet herleidbaar zijn tot individuen. Alle voorwaarden en informatie over de procedure is te vinden op Tenderned.

Deze week moet bekend worden hoe de mogelijke apps eruit komen te zien. Dan beslist het kabinet op welke manier Nederland de maatregelen tegen de ongecontroleerde verspreiding van het coronavirus voortzet.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden