RIVM meldt 181 coronadoden | Groepsimmuniteit nog ver weg | RIVM kijkt naar inzet mondkapjes voor contactberoepen

Foto: Pixabay / Pete Linforth

Vandaag zijn er 182 patiënten in het ziekenhuis opgenomen (geweest) gemeld. Er zijn 181 personen als overleden gemeld. Deze mensen zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gemeld.

Daarom worden de gegevens van voorgaande dagen vaak nog aangevuld. Tot nu toe zijn er 29.214 bevestigde COVID-19 patiënten, zo meldt het RIVM.

Naar schatting heeft ongeveer één derde van de verpleeghuizen tenminste één patiënt met COVID-19. We zien dat er de laatste dagen niet veel nieuwe verpleeghuizen met COVID-19 patiënten bijkomen. We zien wel verspreiding van COVID-19 binnen verpleeghuizen.

Actuele cijfers COVID-19: 16 april 2020

Positief geteste personen 2.9214 * (+1.061)
Ziekenhuisopnames 9.309 (+182)
Overleden personen 3.315** (+181)

*Het werkelijke aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus ligt hoger dan het aantal dat hier genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt.
** Er is een vertraging tussen de dag van ziekenhuisopname of overlijden en de dag waarop dat gerapporteerd wordt.  

Sterfte onder bewoners van institutionele huishoudens bijna verdubbeld

De sterfte valt de afgelopen weken hoger uit dan gemiddeld voor deze periode. Dit geldt met name voor de sterfte onder bewoners van institutionele huishoudens, zoals verpleeg- en verzorgingshuizen, instellingen voor geestelijke gezondheidszorg en gehandicapten, gevangenissen en asielzoekerscentra. Hier was in week 14 (30 maart tot en met 5 april) de sterfte bijna twee keer hoger dan in een gemiddelde week in de eerste tien weken van 2020, terwijl de sterfte van mensen in particuliere huishoudens 1,5 keer hoger was. Dat melden het CBS en het RIVM op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

RIVM kijkt naar inzet mondkapjes voor contactberoepen

Wanneer de corona-maatregelen worden afgebouwd, wordt het gebruik van mondkapjes door contactberoepen, zoals kappers, tandartsen en fysiotherapeuten, opnieuw bekeken. Directeur Jaap van Dissel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijft wel tegenstander van mondkapjes in de publieke ruimte.

Dat zegt hij in een bijpraatsessie in de Tweede Kamer over het coronavirus. Wegens het tekort aan middelen worden mondkapjes nu alleen gebruikt in de zorg. “Als de schaarste minder wordt, zullen we steeds kijken of ze in bepaalde situaties wel degelijk toegevoegde waarde kunnen hebben”, zegt Van Dissel.

Ze kunnen onderdeel uitmaken van de ‘exit-strategie’, voor het afbouwen van de corona-maatregelen. Als mensen weer naar de kapsalon mogen, zouden kappers ze bijvoorbeeld kunnen dragen.

Het gebruik van in elkaar geknutselde mondkapjes, die in de Verenigde Staten populair zijn, vindt Van Dissel geen goed idee. Nogmaals waarschuwt hij voor een gevoel van onterechte veiligheid. “Mondkapjes moeten aan bepaalde eisen voldoen.” Mondkapjes die gemaakt zijn door “iemand die zelf thuis met de naaimachine aan de slag gaat” zijn weinig effectief.

“Ik zou ervoor pleiten gebruik maken van types die we hebben waarvan bekend is wat ze doen in de verschillende situaties, om die dan zo goed mogelijk in te zetten”, zegt Van Dissel. Omdat er daar zo weinig van zijn, moet gericht worden gekeken welke beroepen hier iets aan hebben.

Groepsimmuniteit tegen coronavirus nog ver weg

Van zogeheten groepsimmuniteit tegen het coronavirus is in Nederland nog lang geen sprake. Uit een eerste onderzoek onder bloeddonoren blijkt dat zo’n 3 procent van de onderzochte bloedmonsters antilichamen tegen het virus bevat. “Daarmee ben je er nog lang niet”, bevestigt een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

“Maar het is ook niet niks.” Alle beetjes helpen, maar om echt groepsimmuniteit op te bouwen, moet een veel groter deel van de bevolking besmet zijn geweest. Naarmate meer mensen immuun zijn geworden voor een ziekte, wordt het risico op verspreiding kleiner. Premier Mark Rutte haalde de term groepsimmuniteit aan in zijn toespraak tot de bevolking van vorige maand. Hij omschreef het als een “beschermende muur” die nieuwe besmettingen voorkomt.

Wie een virus heeft gehad, maakt daarna antilichamen aan in het bloed die het virus onschadelijk maken wanneer het nog eens binnendringt in het lichaam. Bij het coronavirus is het nog maar de vraag wanneer iemand echt immuun is. Het RIVM vermoedt dat mensen die slechts milde ziekteverschijnselen hebben gehad door het coronavirus daarna ook minder antilichamen aanmaken – en dus mogelijk nog een keer besmet kunnen raken.

Het precieze percentage van de bevolking dat besmet moet zijn geweest om groepsimmuniteit te bereiken, is voor dit virus nog niet heel hard te zeggen. Bloedbank Sanquin, die het onderzoek samen met het RIVM uitvoert: “Experts stellen dat wanneer 60 procent van de Nederlandse bevolking immuun is voor corona, het virus geen kans meer heeft zich te verspreiden.”

Bron: ANP / Nieuws.nl

[Breda Nieuws nu 12.000 likes! | Adverteren | Nieuwsbrief | Weer in Breda?

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen