Het tekenseizoen is begonnen: controleer jezelf en je huisdier!

Foto: Pexels

Van maart tot en met oktober zijn ze het meest actief, teken. Ze lijken op een plat spinnetje en komen in het hele land voor.

De teek bevindt zich in bossen, duinen, heidegebieden, weilanden, parken en tuinen. Ze wachten vaak op de voorbijganger in de buurt van bomen of struiken, in hoog gras of tussen dode bladeren. Ook in je eigen tuin zitten teken.

Teken zijn vervelende beestjes die zichzelf vastbijten in de huid. Dit gebeurt het meest tussen maart en oktober. Sommige teken zijn besmet met een bacterie die de ziekte van Lyme over kunnen brengen. Niet alleen mensen, maar ook honden en katten lopen vaak een teek op. Controleer jezelf en je huisdier dus regelmatig op teken.

Ontdek je een teek dan is het het beste om deze direct te verwijderen. Hoe langer de teek zich in de huid vast bijt hoe groter de kans dat het beestje een bacterie overdraagt. Raadpleeg de dieren-, of huisarts bij twijfel.

Je kunt jezelf en je huisdier beschermen en zo de kans op tekenbeten verkleinen. Zo is het handig om op de paden (van het bos of park) te blijven, een lange broek en shirt met lange mouwen te dragen en blote armen en benen in te smeren met DEET. Voor huisdieren is er de tekenband of een middel tegen teken wat je op de vacht kan aanbrengen.

  • Meer weten over de teek en wat je kunt doen kan je vinden op de website van GGD Leefomgeving.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden