Totale sterftecijfer laat zien dat coronavirus op retour is | RIVM meldt 54 Covid-19 overledenen

Foto: Pixabay / Pete Linforth

Vandaag zijn er 35 patiënten gemeld die vanwege COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). Er zijn 54 personen als overleden gemeld. Deze gemelde personen zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van afgelopen dagen vaak nog aangevuld.

Tot nu toe zijn er 42.984 bevestigde COVID-19 patiënten, zo meldt het ANP. De cijfers passen bij het beeld dat de maatregelen werken. Omdat niet alle COVID-19 patiënten getest worden, zijn de werkelijke aantallen in Nederland hoger dan de aantallen die hier genoemd worden.

Actuele cijfers COVID-19: 12 mei 2020

Positief geteste personen 42.984* (+196)
Ziekenhuisopnames 11.378 (+35)
Overleden personen 5.510** (+54)

Actuele cijfers COVID-19: 5 mei 2020

Positief geteste personen 4.1087* (+317)
Ziekenhuisopnames 11.126 (+89)
Overleden personen 5.168** (+86)

Actuele cijfers COVID-19: 28 april 2020

Positief geteste personen 38.416* (+171)
Ziekenhuisopnames 10.609 (+88)
Overleden personen 4.566** (+48)

Actuele cijfers COVID-19: 21 april 2020

Positief geteste personen 34.134* (+729)
Ziekenhuisopnames 9.897 (+118)
Overleden personen 3.916** (+165)

*Het werkelijke aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus ligt hoger dan het aantal dat hier genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt.
** Er is een vertraging tussen de dag van ziekenhuisopname of overlijden en de dag waarop dat gerapporteerd wordt.  

COVID-19 in verpleeghuizen stabiliseert

Het aantal nieuwe verpleeghuizen met COVID-19 patiënten is lager dan in maart en april. Sinds eind april stabiliseert het aantal nieuwe verpleeghuizen met COVID-19 patiënten. Er komen iedere dag nog wel nieuwe locaties bij, maar niet meer zoveel als in maart en de eerste helft van april .

Ook het aantal gemelde COVID-19 overlijdens in verpleeghuisbewoners neemt af sinds eind april. Verpleeghuizen laten bewoners en zorgmedewerkers testen wanneer er een verdenking is op COVID-19. Sommige meldingen worden later gedaan. Daarom kan het zijn dat nog niet alle meldingen van de laatste week zijn meegenomen.

Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu werkt samen met Nivel Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) en Verenso Vereniging van Specialisten Ouderengeneeskunde en Sociaal Geriaters (Vereniging van Specialisten Ouderengeneeskunde en Sociaal Geriaters) om beter zicht te krijgen op patiënten in verpleeghuizen die waarschijnlijk COVID-19 hebben of hadden, maar bij wie geen laboratoriumonderzoek is gedaan. Verder werkt het RIVM ook samen met het CBS Centraal Bureau voor de Statistiek om beter zicht te krijgen op het aantal verpleeghuisbewoners dat overleden is aan COVID-19.

Totale sterftecijfer laat zien dat coronavirus op retour is

Dat het aantal sterfgevallen door het coronavirus daalt, is ook te zien aan het totale sterftecijfer. Dat melden onderzoekers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In de week van 27 april overleden ongeveer 170 mensen meer dan gemiddeld in de eerste tien weken van 2020.

In de loop van de lente gaat het sterftecijfer steevast omlaag. Dat lijkt nu ook het geval, zo meldt het ANP. Maar het aantal sterfgevallen ligt wel hoger vergeleken met voorgaande jaren. In week 18 (27 april tot en met 3 mei) overleden 550 meer mensen dan gemiddeld in dezelfde week in de jaren hiervoor. Het RIVM weet van 401 mensen die zijn overleden aan Covid-19 in die week. Onderzoekers vermoeden dat het werkelijke aantal coronadoden hoger ligt. Het totale sterftecijfer helpt inschatten hoeveel hoger. Niet iedereen die is overleden aan het coronavirus wordt daar ook voor getest. Daardoor worden zij ook niet geregistreerd als dodelijk slachtoffer van het virus.

Dat het aantal sterfgevallen aan het dalen is, komt volgens CBS-socioloog Tanja Traag niet alleen omdat er minder mensen overlijden aan het coronavirus. “Door de toenemende temperatuur neemt de sterfte überhaupt af”, verklaart Traag. Bovendien is het gebruikelijk dat er na een sterftepiek een duidelijke daling komt. Een groep mensen is vanwege het coronavirus eerder overleden dan verwacht. Die waren onder normale omstandigheden misschien nu gestorven, legt Traag uit.

De onderzoekers hebben een schatting gemaakt van het aantal sterfgevallen in week 18 op basis van het aantal overlijdensberichten dat het CBS tot nu toe heeft ontvangen. Dit cijfer wordt later nog bijgesteld omdat sommige meldingen later binnenkomen. Het CBS en RIVM verwachten dat het werkelijke sterftecijfer zo’n 40 tot 80 overledenen hoger ligt.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden