Aantal cybercrime-misdrijven in Brabant verdubbeld

Foto: Pexels (CC0-Public Domain)

In de provincie Noord-Brabant werden afgelopen jaar 547 cybercrime-delicten geregistreerd. Ten opzichte van 2018 (271 delicten) is hiermee sprake van een stijging van 101,9%. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Dutch-Tech Magazine, op basis van data van de politie over de afgelopen 8 jaar.

Ook verschillen tussen gemeenten binnen Noord-Brabant werden in kaart gebracht.

Cybercrime delicten in Nederland

In 2019 werden in totaal 4.700 cybercrime-misdrijven geregistreerd. Dit komt neer op gemiddeld bijna 13 misdrijven per dag. Bijna 13 procent van de Nederlanders van 15 jaar of ouder was afgelopen jaar slachtoffer van cybercrime. De meeste slachtoffers waren tussen de 15 en 25 jaar oud. Over het algemeen geldt ook; hoe ouder de groep, hoe minder slachtoffers.

Relatief veel cybercrime-delicten in Brabant

Op provinciaal niveau zijn grote verschillen te zien in het aantal geregistreerde cybercrime-misdrijven. Noord-Holland had afgelopen jaar de meeste delicten (1.591). Ook Zuid-Holland (640) en Noord-Brabant (547) kenden relatief veel cybercriminaliteit. Zeeland kent, van alle provincies, het laagste aantal geregistreerde cybercrime-misdrijven. Ook Limburg (159) en Flevoland (193) hadden een relatief veilig digitaal jaar.

Meeste Brabantse registraties in Tilburg Binnen Noord-Brabant had Tilburg afgelopen jaar te maken met de meeste cybercrime-misdrijven (130). Dit aantal steekt schril af tegen de aantallen in de overige Brabantse gemeenten. Zo kent Waalwijk (op een na hoogste aantal) ‘slechts’ 34 registraties. Ook in Eindhoven (28), Oosterhout (26) en Breda (25) waren er -binnen de provincie- relatief veel registraties.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden