Inbrekers verruilen Brabantse woningen voor schuren

Foto: Pexels

Tot nu toe (januari tot en met april) zijn er dit jaar in Noord-Brabant 1.691 woninginbraken geweest. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar is dit aantal afgenomen met 9,9%. Het aantal schuurinbraken in Brabant steeg daarentegen met 9,3%.

Dit blijkt uit onderzoek van Independer, dat de meest recente politiecijfers over 2020 analyseerde.

Woninginbraken in Noord-Brabant

Het aantal woninginbraken in de provincie Noord-Brabant laat een negatieve trend zien die gunstig uitpakt voor woningeigenaren en huurders. In de periode januari tot en met april 2019 waren er in totaal 1.877 woninginbraken in Brabant. Dit jaar is dit aantal – in dezelfde periode – beduidend lager (9,9% minder); met 1.691 woninginbraken.

Ook op landelijk niveau is sprake van dalende aantallen woninginbraken. De maatregelen tegen de coronacrisis, waaronder ook ‘zoveel als mogelijk thuiswerken’, vormen naar alle waarschijnlijkheid de voornaamste reden voor inbrekers; om woningen te vermijden. Inbrekers lijken daarentegen uit te wijken naar minder risicovolle inbraakmogelijkheden, zoals bijgebouwen (schuren, kelderboxen en garages).

Forse stijging aantal schuurinbraken

Ondanks de coronacrisis lijken inbrekers niet stil te zitten. Het lijkt er zelfs op dat ze juist uitwijken naar schuren en kelderboxen. Hierbij is landelijk sprake van een stijging van 24% van geregistreerde schuurinbraken in de maand april.

April 2020 toont in Brabant een stijging van 15,4% qua aantallen schuurinbraken. Ook in deze provincie lijken inbrekers het werkterrein te verruilen, van woningen naar bijgebouwen. Bekijk alle onderzoeksresultaten op de woninginbrakenmonitor van Independer, waar ook de registraties van bijgebouwen inzichtelijk zijn gemaakt.

Brabanders dienen goed naar dekking te kijken

“Inbraak in een schuur of kelderbox op hetzelfde adres als je huis, is in principe gedekt via je inboedelverzekering. Er moet wel echt sprake zijn van inbraak en er moet aangifte zijn gedaan bij de politie. Als de deur gewoon open stond, geldt de dekking niet,” zegt Eelko van Dijk, schade-expert bij Independer. “Let ook op dat er andere regels gelden als de box zich niet op het adres van je huis bevindt. Dat moet je echt opgeven bij je verzekering.”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden