Laatste Covid-19 patient van de IC in het Amphia | RIVM meldt 3 nieuwe coronadoden

Foto: Pixabay / Pete Linforth

Vandaag zijn er 116 nieuwe personen gemeld die positief getest zijn op COVID-19. Er zijn 11 patiënten gemeld die vanwege COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen (geweest). Er zijn3 personen als overleden gemeld.

Deze patiënten zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur positief getest, in het ziekenhuis opgenomen of overleden. Sommige patiënten worden later gemeld. Daarom worden de gegevens van afgelopen dagen vaak nog aangevuld.

Sinds 1 juni kan iedereen met klachten zich laten testen. Omdat het aannemelijk is dat niet alle mensen met COVID-19 zich laten testen, zullen de werkelijke aantallen in Nederland waarschijnlijk hoger zijn dan de aantallen die hier genoemd worden.

Verpleegkundige en ic-teamleider Wendy Herijgers bevestigde donderdagavond in het programma M dat de laatste Covid-19 patient de IC in het Amphia ziekenhuis verlaten heeft. Er liggen nu nog zeven coronapatienten op de Bredase verpleegafdeling. In heel Nederland lagen er gisterenmiddag nog 67 mensen op het IC en 261 Covid-19 patiënten op de verpleegafdelingen.

Actuele cijfers COVID-19: 19 juni 2020

Positief geteste personen 49.426* (+116)
Ziekenhuisopnames 11.846 (+11)
Overleden personen 6.081** (+3)

Let op: het aantal nieuwe meldingen van vandaag (in de rechterkolom) komt niet altijd overeen met het aantal waarmee het totaal toeneemt ten opzichte van gisteren (middelste kolom). Dat komt omdat er correcties zijn verwerkt in de totale aantallen.

*Het werkelijke aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus ligt hoger dan het aantal dat hier genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt.
** Er is een vertraging tussen de dag van ziekenhuisopname of overlijden en de dag waarop dat gerapporteerd wordt.

Organisatoren verboden coronaprotest Den Haag naar de rechter

De groep Virus Waanzin, die zondag wil demonstreren op het Malieveld in Den Haag, stapt naar de rechter. De gemeente Den Haag heeft het protest namelijk verboden, zo meldt het ANP. Via een kort geding willen de organisatoren de mogelijkheid krijgen om toch te betogen. “Heb geduld. Wij gaan zondag de vrijheid vieren. Dat kan niet worden verboden”, zegt mede-organisator Mordechay Krispijn op de Facebookpagina van de groep.

Virus Waanzin is tegen de maatregelen die het kabinet heeft genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zoals de 1,5 meterregel. De groep claimt ook dat het virus niet heel gevaarlijk is. Virus Waanzin wil zondag tussen 13.00 en 17.00 uur op het Malieveld staan, onder de noemer Samen terug naar normaal. Mensen als opiniepeiler Maurice de Hond, muzikant Ernst Jansz van Doe Maar, DJ Jean en dj Paul Elstak zouden bij het protest zijn.

De gemeente Den Haag zegt dat de organisatoren aanvankelijk uitgingen van honderd deelnemers, maar nu 10.000 bezoekers verwachten. Dat maakt het heel moeilijk om nog 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Dat is een gevaar voor de volksgezondheid en leidt bovendien tot een “vrees voor wanordelijkheden”, aldus de gemeente. Bovendien wil Virus Waanzin op het Malieveld “een urenlang programma met bekende dj’s organiseren”. Volgens de gemeente zou de demonstratie in feite een groot evenement worden. Evenementen zijn tot 1 september verboden.

“Het recht op demonstratie is een groot goed maar is niet ongelimiteerd. Het Malieveld is niet van elastiek. In de gemeente Den Haag bestaat geen openbare ruimte die de hoeveelheid mensen die de organisatie heeft opgetrommeld veilig kan herbergen en daarom verbied ik de bijeenkomst”, verklaart de waarnemend burgemeester van Den Haag, Johan Remkes.

Virus Waanzin had al een kort geding aangespannen tegen de overheid. De groep eist daarin dat de overheid de lockdown intrekt. Die zaak dient volgende week.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden