Bananen bij Rechtbank Breda na oproep van actiegroep Viruswaanzin

Foto: Jack Janssen fotografie

Actievoerders hebben bij meerdere rechtbankgebouwen bananen opgeplakt. Ook zijn er trossen neergelegd voor de ingang. Dat is een reactie op een oproep van actiegroep Viruswaanzin. Onder meer bij de rechtbank van Rotterdam en de gebouwen in Den Haag.

Op social media staan ook foto’s van bananen bij de rechtbanken in Zutphen en Breda. “Nederland is verworden tot een bananenrepubliek. Er is geen rechtsgang meer waarbij waarheidsvinding en rechtvaardigheid centraal staat. In plaats daarvan worden er politieke belangen behartigd door de rechtsprekende macht”, luidde de oproep van Viruswaanzin.

“Vandaag gaan we de wetsdienaren een spiegel voorhouden. Breng daarom een banaan of een trosje bij de dichtstbijzijnde rechtbank. Maak er foto’s en video’s van en deel deze via de sociale media.” Op Twitter worden zondag foto’s gedeeld van bananen die zijn geplakt op de ramen bij de rechtbanken.

Viruswaanzin was voornemens zondag te gaan demonstreren uit protest tegen de coronamaatregelen, zoals de anderhalve meter afstand. Dat werd verboden en Viruswaanzin-voorman en jurist Jeroen Pols riep mensen zaterdag op thuis te blijven en niet naar het Malieveld in Den Haag te komen. Zondag kwamen er toch mensen naar het Malieveld en de politie heeft een aantal aanhoudingen verricht. Burgemeester Johan Remkes kondigde een noodbevel af.

Viruswaanzin zegt in een reactie zich in de steek gelaten te voelen door de politiek, de media en nu ook de rechterlijke macht. “We leven niet meer in het land waar we dachten te wonen”.

Bron: ANP / Nieuws.nl

Altijd op de hoogte van het laatste Breda Nieuws? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen