Bredase jongeren openhartig in gesprek over Corona met burgemeester Depla

Foto: Gemeente Bred

Even een terrasje pakken met vrienden, ongepland en ongecompliceerd. Unaniem waren ze het met elkaar eens dat dit toch wel een van de dingen was die ze het meest hebben gemist.

Maar ook hun vrienden, klasgenoten en familie niet kunnen zien, had er wel stevig ingehakt. 18 jongeren gingen deze week openhartig met burgemeester Depla in gesprek over de impact die Corona op hen heeft in de raadszaal van het stadhuis in Breda.

De 1,5 meter-samenleving in Breda

Verschillende onderwerpen kwamen in dit gesprek aan de orde. Zo werd nagedacht hoe we in Breda de 1,5 meter-samenleving het beste kunnen inrichten. Jongeren deelden waar ze zich het meeste zorgen over maakten en wat voor effect dat op hen had. Zij hebben wel een duidelijke mening over 1,5 meter afstand ook al is dat voor veel van de jongeren een stuk soepeler vanaf 1 juli : “Het is belangrijk om de kwetsbare groepen te beschermen”. “Corona is echt en we moeten het ook echt serieus nemen”. Toch is er ook veel opluchting nu er steeds meer versoepelingen doorgevoerd komen.

Burgemeester Depla: “ Voor de jongeren heeft de Corona-crisis een enorm grote impact gehad. Ze kregen veel restricties ten opzichte van de risico’s die ze zelf liepen en vormden. Ik heb er groot respect voor hoe ze hier mee om zijn gegaan. In het gesprek met hen werd me duidelijk dat ze wel de noodzaak van de maatregelen inzien, maar het ook lastig vinden. Ik heb bewondering voor de enorme veerkracht van deze jonge mensen. Het is belangrijk dat we goed naar hen blijven luisteren. Ze hebben een verfrissende blik op onderwerpen die er toe doen.”

Nieuwe manier van samenleven

De jongeren genieten van het elkaar weer kunnen zien, maar het heeft wel duidelijk gemaakt wie ze als ‘échte’ vrienden konden beschouwen. Terrassen mogen nog groter wat de jongeren betreft en corona-proef festivals in Breda zijn ook welkom. Er was verdeeldheid over vakantie: “Ik ga dit jaar gewoon niet, want er is teveel risico” tegenover “Ik kan niet wachten”. Zorgen zijn er ook. Wat voor effect gaat deze pandemie hebben op onze economie bijvoorbeeld? Iemand verloor zijn bijbaantje al. Een nieuwe crisis heeft misschien ook gevolgen voor hun stageplaatsen of baan in de toekomst. Jongeren vragen aandacht voor eenzaamheid die mensen ervaren in deze periode.

Effecten van de corona-crisis

Ze zien ook veel positieve veranderingen die de pandemie heeft veroorzaakt. Zo werken veel mensen thuis en digitaal. Dat is veel efficiënter. Er zijn minder files, meer mensen gaan te voet of op de fiets naar het werken en zijn er minder vluchten. En dat is weer goed voor het milieu. “Daar moeten we wel echt blijven vasthouden in de toekomst”. De afgelopen periode had hen ook veel rust gegeven. Er ‘moest’ niet zoveel meer en er was echt ruimte om na te denken over hun toekomst en wat belangrijk is. Dat beaamde een groot deel van de aanwezigen. Het onderwijs op afstand scoorde minder goed. Het was onpersoonlijk, niet interactief en daardoor lastig om de aandacht erbij te houden.

Toekomststoel

Deze bijeenkomst met burgemeester Depla was een kick-off voor een aantal Toekomststoel picknicksessies die deze zomer gaan plaatsvinden met jongeren in Breda. De Toekomststoel staat symbool voor jonge mensen tussen 4 tot 18 jaar als serieuze gesprekspartner. Daar waar de Toekomststoel is, zijn jongeren aan het woord. Met de Toekomststoel geven we de jeugd een bijzondere plek in het nadenken over de toekomst van Breda en over hun eigen toekomst. .

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen