“Schaap met vijf poten” Ina Adema wordt commissaris van de Koning in Brabant

Foto: Nieuws.nl

Provinciale Staten van Brabant hebben Ina Adema (52 jaar, VVD) voorgedragen als nieuwe commissaris van de Koning (CdK) voor deze provincie. Naar verwachting gaat haar benoeming, als de Kroon akkoord gaat, per 2 oktober dit jaar in.

Adema is nu nog burgemeester van Lelystad. De van geboorte Amsterdamse was eerder burgemeester van de Brabantse gemeente Veghel. Als commissaris volgt ze Wim van de Donk op, die half januari zijn vertrek aankondigde. Hij wordt rector magnificus bij Tilburg University.

Voorzitter Suzanne Otters van de vertrouwenscommissie noemde Adema “een schaap met vijf poten” die geknipt is voor een baan als CdK in Brabant. Zij omschreef Adema als iemand die uitstekend kan schakelen, een ervaren bestuurder is, goed kan omgaan met verschillende groepen en een verbinder is. “Zij weet hoe het werkt in Brabant”, aldus Otters. “Ze is zeer betrokken bij de Brabantse identiteit en tradities, en de Brabantse gezelligheid.”

Het is voor het eerst in de Brabantse historie dat de CdK geen lid is van het CDA (of eerder de KVP). Volgens Otters speelde dit overigens geen rol. “We hebben puur naar de kwaliteit gekeken”, zei ze. “De politieke kleur was ondergeschikt.” Ook dat zij vrouw is speelde niet mee. “We keken niet naar jong, oud, man of vrouw.”

Adema kon vrijdag nog niet reageren op haar voordracht. Dit vanwege het overlijden van een van de wethouders uit het college van burgemeester en wethouders van Lelystad.

Bron: ANP / Nieuws.nl

Altijd op de hoogte van het laatste Breda Nieuws? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief en volg ons via Facebook en Twitter.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden